Naslovnica Povijest Godišnjica smrti: Jedini metak na koji Crna Gora može biti ponosna jest...

Godišnjica smrti: Jedini metak na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića

Podijeli objavu

Na današnji dan prije 31 godinu crnogorski admiral Vladimir Barović na otoku Visu počinio je samoubojstvo zbog agresije JNA na Hrvatsku. To je po njemu predstavljalo djelo koje je u potpunoj suprotnosti s crnogorskom časti.

Admiral Barović, koji je bio zapovjednik ratne mornarice za područje Istre, izvršio je samoubojstvo 29. rujna 1991. godine nakon što je odbio naredbu da granatira primorske gradove u Hrvatskoj. Barović je u svom oproštajnom pismu, koje je napisao na Visu, gdje se tada nalazilo zapovjedno mjesto bivše Jugoslavenske ratne mornarice, naveo i razloge koji su ga naveli na taj čin – piše CDM.me.

Glavni razlog je nerazumna agresija JNA na Hrvatsku koja, po mišljenju admirala Barovića, predstavlja djelo suprotno tradicionalnom crnogorskom poimanju časti.

“Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio”, smatrao je admiral Barović koji je sebi oduzeo život suočen s vlastitom nemoći u sprječavanju djelovanja JRM-a na razaranju hrvatskih gradova te zbog potpunog neslaganja s odlukama Generalštaba bivše JNA.

Barović se ubio u vrijeme kad je i onim najoptimističnijima bilo jasno da će rat biti nemoguće izbjeći. On je, poput mnogih drugih u to vrijeme, mogao ići lakšim putem i slijepo izvršavati naredbe vrha JNA, koji je u to doba već u potpunosti bio u službi Slobodana Miloševića.

No Barović to nije želio učiniti.

Sahranjen je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 godine.

“Jedini metak u ovom ratu ispaljen na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM-a. Njegovo crnogorsko shvaćanje časti nije mu dozvolilo da izda naredbu floti da granatira primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to bilo naređeno”, napisao je 1996. godine crnogorski književnik Momir M. Marković.

U svibnju 2016. godine predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je posthumno Ordenom časti odlikovao admirala bivše JNA Vladimira Barovića.

12. rujna ove godine na Visu je otkrivena spomen-ploča Vladimiru Baroviću, koju su u znak sjećanja i poštovanja podigli Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske i grad Vis.

Otkrivanju spomen-ploče nazočili su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri obrane dviju država Mario Banožić i Raško Konjević te gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Podijeli objavu