Naslovnica O VINU Italija: Vinska cesta Hercegovine prepoznata na konferenciji vinskih ruta u Pijemontu

Italija: Vinska cesta Hercegovine prepoznata na konferenciji vinskih ruta u Pijemontu

Podijeli objavu

Savez talijanskih cesta vina, ulja i aroma u suradnji s Iter Vitisom organizirao je ovoga tjedna prvu međunarodnu konferenciju vinskih cesta u gradiću Alba u Pijemontu, regiji poznatoj po vrhunskim vinima i gastronomiji.

U središtu pozornosti se našla i Vinska cesta Hercegovine, koja je nedavno primljena u europsku obitelj vinskih ruta, čiji su predstavnici u Italiju došli uz podršku projekta USAID Turizam.

„Iter Vitis će svojim partnerima ponuditi vidljivost vinskih teritorija na međunarodnim tržištima i podržati vinske ceste u pronalaženju partnera za projekte suradnje. Također, važno je napraviti zajednički front za aktivnosti zagovaranja, pokazujući kako vinske ceste moraju postati sugovornici kako bi bili integrirani u faze planiranja i implementacije programa ruralnog razvoja”, zaključila je Emanuela Panke, predsjednica Iter Vitisa na ovom događaju, koja je početkom ovog mjeseca sudjelovala i u promociji Vinske ceste Hercegovine u BiH.

Tijekom konferencije predstavljen je niz europskih vinskih cesta. Ibrahim Osta, direktor projekta USAID Turizam i Gorčin Dizdar, menadžer za komunikacije na projektu USAID Turizam, predstavili su Vinsku cestu Hercegovine, koja je najnoviji član Kulturne rute Vijeća Europe Iter Vitis. Razgovarano je o budućem razvoju ovog bitnog turističkog proizvoda i razmijenjene su najbolje prakse u povezivanju kulture i resursa u oblasti vinskog turizma u Europi.

Protekle dvije godine donijele su velike pomake u vinskom turizmu, s transformacijama u logistici, doživljaja vina i ponašanju potrošača. U prvi plan su došli mnogi izazovi i prilike po pitanju digitalizacije, održivosti i međunarodne suradnje.

“Nikada, kao danas, suradnja lokalne zajednice i tvrtki nije predstavljala važniju stvar i dodatnu vrijednost u izgradnji turističkog proizvoda”, poručuje Paolo Morbidoni, predsjednik Saveza talijanskih cesta vina, ulja i aroma. “Ovo još više vrijedi za proizvode kao što su vino, ulje i mnoga druga izvrsna hrana, čija proizvodnja i sve aktivnosti vezane za ugostiteljstvo na odlučujući način doprinose održavanju vitalnih i produktivnih ruralnih područja. Započeti dijalog s UNWTO ide u tom pravcu, kao i želja za dijalogom s brojnim vinskim cestama svijeta, s ciljem razmjene iskustava, dobrih praksi i radom na zajedničkim projektima.”, napomenuo je Morbidoni.

Sastanak o budućnosti vinskih cesta u perspektivi međunarodnog vinskog turizma, održava se pod pokroviteljstvom ENIT – Nacionalne turističke agencije, regije Pijemont, od strane Turističke zajednice Langhe Monferrato Roero i Saveza cesta vina i okusa Pijemonta, a u okviru istog je promovirana i Vinska cesta Hercegovine u segmentu predstavljanja primjera dobre prakse iz svijeta.

“Uz podršku USAID Turizam projekta i Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine danas imamo priliku predstavljati potencijale vinskog turizma naše zemlje u zemlji i pokrajini koja predstavlja “dom” vinskog turizma. Ponosni smo na činjenicu da imamo vinare iz naše zemlje, da smo zaokružili cijelu priču sa svim akterima u zajednici i da smo napravili okvir koji je oživio Vinsku cestu Hercegovine, stavio je na svjetsku mapu i učinio je važnim proizvodom za našu turističku ponudu. Ovdje smo prepoznati od predstavnika institucija, saveza i grupacija iz cijelog svijeta. Svi sa zanimanjem žele saznati više o onome što smo napravili i što nam je budućnost. Vinski turizam je vrijedan 2,5 milijarde eura, te nosi velike šanse za zajednice koje Vinska cesta pokriva”, poručila je Ognjenka Lalović iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Predstavljanje Vinske ceste Hercegovine će se nastaviti i sljedećih dana sa nastavkom posjeta vinarima u Italiji te kroz sudjelovanje na događajima i konferencijama koje u ovom tjednu okupljaju elitu vinskom turizma u Pijemontu.

Turizambih.ba

Podijeli objavu