Naslovnica POLITIKA Skupština HNŽ: Veće stipendije, naknade nezaposlenima, rodiljama, proširenje prava razvojačenim braniteljima…

Skupština HNŽ: Veće stipendije, naknade nezaposlenima, rodiljama, proširenje prava razvojačenim braniteljima…

Podijeli objavu

Na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije zastupnici su razmatrali više bitnih dokumenata te su donesene različite odluke i zaključci.

Zastupnici su održali sjednicu u zgradi Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije koja je rekonstruirana i dograđena te se opremanje zgrade finalizira. Završetkom navedenih radovi stvorili su se uvjeti za nesmetan i kvalitetan rad zastupnika i Stručne službe Skupštine HNŽ koji do sada nisu bili adekvatni i sigurno su bili otežavajući faktor u kvalitetnijem radu i boljoj komunikaciji sa građanima.

Špago i Martinović čestitali su svima koji su sudjelovali u navedenom projektu od projektanata i izvođača do zastupnika i članova Vlade HNŽ. Posebne čestitke su upućune Stručnoj službi Skupštine HNŽ koja je provela sve potrebne procedure i realizirala 3 različita javna natječaja u svrhu dogradnje, rekonstrukcije i opremanja zgrade Skupštine HNŽ.

Nakon zastupničkih pitanja razmatrane su Izmjene i dopune Proračuna Hercegovačko-neretvanske županije.

Predsjedatelj Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago je rekao kako su ukupni prihodi i primici sa razgraničenim namjenskim prihodima u Izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu planirani u iznosu od 314.941.002,16 KM i isti su veći za oko 50 milijuna KM u odnosu na Proračun za 2022. godinu. Najveće povećanje odnosi na prihode po osnovu neizravnih poreza u iznosu od oko 20 milijuna KM.

Špago je rekao kako je usvajanjem današnjeg Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji u HNŽ predviđena su proširenja trenutačnih prava za branitelje i članove njihovih obitelji. Dob korisnika prava na novčanu egzistencijalnu naknadu nezaposlenih razvojačenih branitelja je umjesto navršenih 55 godina života spuštena na navršene 53 godine i za suprugu/supruga umrlih razvojačenih branitelja.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Tomislav Martinović je istaknuo kako je dobra vijest što je Vlada HNŽ tijekom pripreme Izmjena i dopuna Proračuna HNK za 2022. godinu uvažila prijedlog i sugestije zastupnika te su osigurali sredstva za udžbenike svim učenicima od 1. do devetog razreda u iznosu od skoro tri milijuna KM.

Povećane su i stipendije koje će od 01.10.2022. godine iznositi 150,00 KM, a također je prihvaćeno produženje isplata nezaposlenim porodiljama sa 6 na 12 mjeseci.

Martinović je istakao kako je pored 20 milijuna KM po osnovu neizravnih poreza najveće povećanje u ovim Izmjenama i dopunama čine sredstva transferirana s Federalne razine u iznosu od oko 19 milijuna KM.

Usvajanjem navedenog dokumenta osigurana su sredstava za isplatu od po 100,00 KM svim osobama na području HNŽ koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ kojih je zaključno sa 30.06.2022. godine bilo oko 27.000 osoba.

Skupština HNŽ je usvojila Zakon o izmjeni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim se ukida ograničenje mandata ravnatelja osnovnih škola.

Skupština HNŽ je usvojila Odluku kojom daje suglasnost na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2022. godinu. Ovim Izmjenama kojim se Financijski plan uvećava za 2.180.000,00 KM, a na realizaciju sustava DRG predviđeno je 1.130.000,00 KM te se uvećaju sredstva za ortopedska pomagala u iznosu od 500.000,00 KM.

Usvojeni su Zaključci o stanju u oblasti šumarstva kojima se traži od Vlade HNŽ i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ da uz usaglašavanje stavova županijske razine vlasti s jedinicama lokalne u roku od 45 dana u skupštinsku proceduru upute usuglašeni Prijedlog Zakona o šumama HNŽ – priopćeno je.

Brotnjo.info

Podijeli objavu