Naslovnica CRKVA U subotu počinje devetnica sv. Jakovu, zaštitniku župe Međugorje

U subotu počinje devetnica sv. Jakovu, zaštitniku župe Međugorje

Podijeli objavu

Župna crkva u Međugorju posvećena je sv. Jakovu apostolu, starijem. Svetog su Jakova kao svog naročitog zaštitnika poštivali tijekom stoljeća hodočasnici i putnici, zatim srednjovjekovni vitezovi, pa onda ljekari, kožari, ratari i voćari.

Slikari ga obično prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, koji put i s mačem, što podsjeća na njegovu smrt, jer je od kralja Heroda Agripe bio pogubljen mačem i tako prvi od apostola pošao u mučeničku smrt.

Godine 1981., kada su počela Gospina ukazanja, život župe se potpuno promijenio. Gospa je, naime, osim njih šestero vidjelaca, odabrala i cijelu župu i hodočasnike za svoje svjedoke i suradnike. To se posebno očitovalo u poruci koju je dala rekavši: „Ja sam ovu župu na poseban način odabrala i želim je voditi.“ (1. 3. 1984.)

Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života ne samo župljana već i hodočasnika.

Kao i prošlih godina župljani će se proslavi svog zaštitnika koji se slavi 25.7.2021. od subote, 16.7. do nedjelje 24.7. pripremati u molitvi krunice i večernjom svetom misom.

Krunicu u 18 sati će predmoliti:

– 16. 7. subota – Miletina

– 17. 7. nedjelja – Vionica

– 18. 7. ponedjeljak – Šurmanci

– 19. 7. utorak – Bijakovići

– 20. 7. srijeda – Međugorje

– 21. 7. četvrtak – Majčino selo

– 22.7. petak -Treći red

– 23.7. subota – Marijine ruke

– 24.7. nedjelja – Frama

Na uočnicu svetkovine sv. Jakova biti će i posebno svečano jer će se upriličiti svečani program otkrivanja spomenika ubijenim fratrima međugorske župe: „KRV MUČENIKA, SJEME NOVIH KRŠĆANA“.

Podsjetimo kako je ova skulptura, djelo akademskog kipara Tonija Kozarića, posvećena sedmorici franjevaca: petorica su rodom iz župe Međugorje, i to su: fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj i fra Jenko Vasilj. Šesti franjevac je fra Križan Galić koji je bio na službi u Međugorju kad je ubijen, a sedmi je fra Bernardin Smoljan koji je ubijen u Mostaru, ali koji je bio župnik u župi Međugorje te je sa župljanima sagradio križ na Križevcu i započeo gradnju nove župne crkve. Spomenik će biti postavljen na platou pokraj stare crkve na kružnom toku.

Medjugorje-info.com

Podijeli objavu