Naslovnica POLITIKA Ništa od ulaska Hrvatske u Schengen: Ova država se protivi

Ništa od ulaska Hrvatske u Schengen: Ova država se protivi

Podijeli objavu

Nova slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon sastat će se u Zagrebu u srpnju s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Uoči dolaska, slovenska ministrica najavila je kako Slovenija zasigurno neće blokirati hrvatski ulazak u Schengen, ali tu su druge države koje ne daju suglasnost za širenje tog prostora, primjerice Nizozemska, a našla bi se i koja druga. Osim toga, u čekaonici su i Rumunjska i Bugarska, a i pitanje je kako uopće danas Schengen funkcionira s kontrolama na granicama.

Takav odgovor, “odlučno možda” dala je ministrica T. Fajon u svom prvom velikom intervjuu za slovensku agenciju STA. Od prvog susreta s hrvatskim kolegom očekuje da će naći “pozitivan element suradnje u budućnosti”, a stiže i ljetna sezona i duga čekanja na granici s Hrvatskom. Svaka mjera koja bi olakšala ljudima putovanja mogla bi imati koristi i zato Slovenija “sigurno neće biti među državama koje će blokirati Hrvatsku”.

“Čestitala sam i Hrvatskoj na uvođenju eura 1. siječnja iduće godine, a naravno da ćemo pomoći i da Hrvatska što prije postane članica schengenskog prostora. No, činjenica je da među zemljama nema konsenzusa da se sada proširi Schengen. Proširenje svakako blokira Nizozemska, i našla bi se još neka država”, rekla je Fajon, prenosi Večernji.

Podijeli objavu