Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Učenici Srednje škole Čitluk drugi na natjecanju u modeliranju mostova

  Učenici Srednje škole Čitluk drugi na natjecanju u modeliranju mostova

  Podijeli objavu

  U četvrtak 5. svibnja 2022. godine na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održano je 7. po redu Natjecanje u modeliranju mostova u organizaciji Međunarodne udruge studenata građevinarstva IACES LC Mostar, Studentskog zbora i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.

  Na natjecanju su sudjelovali učenici 3. i 4. razreda iz 7 srednjih škola:

  • Srednja škola dr. Slavka Barbarića, Čitluk
  • Srednja škola Antuna Branka Šimića, Grude
  • Srednja škola Stolac
  • Gimnazija fra Grge Martića, Mostar
  • Gimnazija Mostar
  • Srednja Građevinska škola Jurja Dalmatinca Mostar
  • Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar

  Natjecanje je započelo u amfiteatru gdje su natjecateljima upućene riječi dobrodošlice, te predstavljen Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije i samo natjecanje.

  Dekanica prof. dr. sc. Maja Prskalo je pozdravila goste i predstavila Fakultet. Maris Gardavski, predsjednica Studentskog zbora Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije prezentirala je Studentski zbor, Martina Moro, predsjednica udruge IACES LC Mostar, predstavila je udrugu IACES, a pravila natjecanja objasnio je Ilija Srebrović.

  Nakon otvorenja započeo je glavni dio natjecanja – izrada mosta, za koji su natjecatelji imali 210 minuta. Nakon izrade mosta i ručka uslijedilo je predavanje o mostovima na Neretvi, koje je održao Marino Jurišić, mag. građ..

  Zatim je slijedilo ocjenjivanje izrađenih modela. Stručni žiri, kojeg su činili asistent Marino Jurišić te studenti: Martina Moro, Maris Gardavski, Ilija Srebrović i Marko Mandić obavio je ocjenjivanje na temelju nosivosti i izgleda mosta. Najnapetiji dio natjecanja bio je ispitivanje nosivosti modela koje je obavljeno u amfiteatru.

  Na samom kraju slijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.
  Nagrade za prva tri mjesta osvojili su:

  1. Srednja škola Stolac
  2. Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk
  3. Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar

  Zahvala Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije i tvrtkama IGH Mostar d.o.o. Mostar, Leda d.o.o i Pekari Sunce koje su pomogle da se ovo natjecanje održi – priopćili su organizatori.

  Podijeli objavu