Naslovnica POLITIKA Europa nas očigledno ne želi: Jedina opcija za BiH je Otvoreni Balkan?

Europa nas očigledno ne želi: Jedina opcija za BiH je Otvoreni Balkan?

Podijeli objavu

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija od Nove godine počele su s primjenom prvih mjera u sklopu inicijative “Otvoreni Balkan”, što znači kraća zadržavanja na granicama i slobodniji protok određene robe.

Prva od mjera koja je stupila na snagu uključuje slobodniji protok poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a znači da će ove tri države međusobno priznavati certifikate, zbog čega će službenici na graničnim prelazima uglavnom propuštati robu nakon pregleda osnovne dokumentacije.

Većina gospodarstvenika i analitičara slaže se kako ovo znači prvi korak prema ekonomskoj integraciji regije uz svestranu korist, iako ima i onih koji smatraju kako je za manje zemlje poput BiH važno da na pravi način zaštite svoje gospodarstvo od velikih igrača.

Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika za međunarodni i unutrarnji transport RS, za “Nezavisne novine” kaže kako je šteta što BiH nije ušla u istom paketu sa Srbijom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Da smo ušli bilo bi nama sada lakše raditi, jer bi se i za nas pojednostavila procedura na graničnim prijelazima i carinskim terminalima. Ali, nadamo se da će se u nekom budućem razdoblju, kada prođe ova kriza koja sada postoji u institucijama BiH, nadležne institucije i tijela dogovoriti, da će se taj problem riješiti i da onda i BiH uđe u tu inicijativu. Zaista bi nama prijevoznicima to mnogo pojednostavilo”, rekao je on.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže za “Nezavisne novine” kako je velika greška što BiH nije na vrijeme pristupila pregovorima.

“Mislim da će sudjelovanje u ‘Otvorenom Balkanu’ biti korisno za sve zemlje koje sudjeluju, uključujući u potencijalu i BiH”, rekao je on i dodao kako se ne slaže s onima koji smatraju da će ova inicijativa biti štetna za BiH.

“Međusobnim povezivanjem može se jačati vlastita ekonomija, a to će onda značiti i veću potražnju za proizvodima iz naše zemlje, jer su neke od zemalja koje su u ‘Otvorenom Balkanu’ naša važna izvozna tržišta”, naglasio je on.
Dodao je da ostaje činjenica da je i dalje najviše bh. bruto domaćeg proizvoda povezano s EU i da još nije kasno da se BiH priključi ovoj regionalnoj inicijativi.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruge poslodavaca, za “Nezavisne novine” ističe kako je uvijek dobro kada se otvaraju granice i povezuju gospodarstva, ali da to ima i svojih opasnosti o kojima treba voditi računa.

“Interes je uvijek na strani jačeg, a ako je Srbija poznata kao izvoznik poljoprivrednih proizvoda onda to znači da je to i najveća korist za Srbiju. Treba voditi računa i o tome”, naglasio je on.

Bilo kako bilo, analitičari i gospodarstvenici u tri zemlje koje su zasad dio “Otvorenog Balkana” naglašavaju kako više ništa u regiji neće biti isto. Kako je za RTS objasnio Goran Đaković, savjetnik ministra poljoprivrede Srbije, kamion s, primjera radi, robom iz Srbije s odredištem u Sjevernoj Makedoniji više biti kontroliran na granici, već će srpske vlasti obavijestiti makedonske, a oni će kontrolu obaviti na mjestu istovara robe, odnosno na odredištu.

“Imat ćemo poverenje jedni među drugima i stalno će se raditi kontrole, kao što su se i do sada radile, ali to neće otežavati izvoz već želimo da ubrzati promet proizvoda”, rekao je Đaković.
On je pojasnio da će i u sustavu “Otvorenog Balkana” biti potrebna ista dokumentacija kao i dosad, odnosno fitosanitarni i veterinarski certifikati, s tim da će države prihvatati nalaze jedni drugih, odnosno priznavat će sve certifikate.

Kamioni će, kao i dosad, prolaziti kroz carinu, ali će službenici samo provjeravati dokumentaciju koju je izdala zemlja podrijetla i generalno neće raditi dodatne kontrole. Sporadične kontrole i provjere su moguće kao i dosad, ali će se, kako je pojašnjeno, provoditi o trošku države. Vlasti Srbije naglašavaju kako je opseg razmjene između tri zemlje 300 milijuna eura, a da će ga “Otvoreni Balkan” značajno povećati, jer će olakšati sve procedure.

Podijeli objavu