Naslovnica POLITIKA Komentar na “sporne” plakate u Bužimu i Zenici

Komentar na “sporne” plakate u Bužimu i Zenici

Podijeli objavu

Stanovnicima Bužima, većinski bošnjačke općine u sjeverozapadnoj BiH zasmetao je plakat s božićnom čestitkom. Prema priopćenjima OO SDA i izjavama načelnika Bužima Mersudina Nanića, mnogi su se stanovnici ovog mjesta našli uvrijeđeni jer nikad se dosad nije čestitao Božić u Bužimu, a ako „dopuste“ čestitanje Božića još će im netko postaviti i jaslice u sred Bužima.

Rame uz rame sa sramotnim priopćenjem SDA i izjavom načelnika Nanića idu komentari mnogih Bužimljana koji netrpeljivost prema čestitanju Božića povezuju s izjavama, a koga drugog već Zorana Milanovića. Da je Milanović dežurni krivac za sve u BiH nije ništa novo. Sezonu optužbi otvorila je sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić od čijih su nebuloznih izjava gore samo njezine isprikei propusti. No, vratimo se Bužimu i njegovim stanovnicima. Iako su većinom Bošnjaci, nije im smetala Hrvatska vojska koja je u akciji „Oluja“ oslobodila zapadnu Bosnu. Pomogla je i Armija R BiH, ali „Oluja“ je prvenstveno akcija HV i HVO-a. Nisu Bužimljanima ratne 1995. smetala hrvatska obilježja na odorama vojnika koji su oslobađali ovaj dio BiH stvarajući uvjete prestanku rata u BiH kao što im danas ne smetaju hrvatske putovnice koje mnogi Bužimljani kao i većina stanovnika zapadne Bosne imaju. Dok idu na posao u Hrvatsku prošli su pored stotina plakata s kojih se čestita Božić. Ni one im nisu zasmetale, ali kad su ih vidjeli u Bužimu… E to već ne može, jer oni su „zapišali“ taj terirorij, Bužim je bošnjački i u njemu ima mjesta čestitanju samo islamskih vjerskih blagdana – piše Artinfo.ba.

I sve to u građanskoj BiH u kojoj ne smije biti ni nacija ni konstitutivnih naroda. Samo Bosanci i Hercegovci kojima bi sudbinu trebali skrojiti članovi par po članstvu i utjecaju minornih organizacija; Srpskog građanskog vijeća (SGV), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), njih stotinjak, skupa s parlamentarcima ’92–95. Začin ovom čudnoj mješavini probosanskih građana dali bi halal Srbi i Hrvati, te bi svi skupa trebali formirati „Svebosanski sabor“. Dio je to nebuloza kojeje gostujući na Face TV-u izrekao akademik Abdulah Sidran tjerajući na razmišljane kakav to narod i zemlja imaju ovakve akademike i kakve nebuloze očekivati od običnih ljudi koji nisu čak ni akademski obrazovani. Nakon gostovanja kod mržnjom odavno zatrovanog Hadžifejzovića postalo je jasno da je Sidran odavno digao sidro iz luke intelektualaca i zaplovio morem nebuloza u kojemu plivaju samo one ribe koje se Abulahu svide. A mnoge mu se ne sviđaju te je voditelju krajnje „suptilno“ sugerirao da ih ne zove u svoje emisije, o on mu još „suptilije“ odgovorio kako bi najradije pretukao mnoge od svojih gostiju. Potpuni sumrak prava na slobodu mišljenja, uvažavanja izborne volje po Sidranu „nepostojećih“ konstitutivnih naroda ali i novinarske profesije u kojoj je nepristranost jedno od temeljnih načela. Nasilnički porivi novinara i urednika prema onima koji misle drugačije dosad nisu standard novinarstva, ali nije isključeno da ih akademik Sidran „progura“ na „Svebosanskom saboru“ pa da Hadžifejzović poslije emisije lijepo može namlatit gosta koji mu nije po volji.

Sve je u BiH moguće pa i božićnu čestitku, odnosno njezinu zabranu, iskoristiti na više načina. Uz tradicionalno iskazivanje netrpeljivosti, ona postavljena u Bužimu poslužila je i kao jadan pokušaj obračuna SDA s čelnicima Unsko-sanskog kantona na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem, koji jer iz A- SDA stranke. Nije im prvi put, imali su Bošnjaci međusobnih obračuna u ovom dijelu BiH od ratnih do političkih. Kad govorimo o ratnim, valja svakako spomenutu heroja otpora srpskoj agresiji iz Bužima legendarnog Izeta Nanića, zapovjednika 505. Bužimske brigade s tendencijom napredovanja

do dužnosti zapovjednika 5. Korpusa Armije R BiH. Izetu Naniću (ne Mersudinu) najpoznatijem Bužimljaninu čija pogibija u ratu nikad do kraja nije rasvjetljena, božićna čestitka teško da bi zasmetala. Kao što ne smeta ni Fikretu Abdiću, još jednom Bošnjaku iz ovog dijela BiH koji je prvi na listi nepodobnih kod bošnjačkih unitarista i onih koji ih podržavaju. Među njima je i akademik Sidran koji je svojim sramotnim izjavama uvrijedio ne samo pripadnike konstitutivnih naroda već i mnoge građane koji s velikobošnjačkom vizijom građanske BiH nemaju nikakve veze, građane kojima plakati na kojima se čestita bilo koji vjerski blagdan, nikad ne bi mogli zasmetati niti bi im palo na pamet negirati postojanje nacija i izmišljanje novih koje su ništa drugo nego instrument konačnog obračuna s multietnočnošću BiH, one istinske koje odavno nema ni u Sarajevu ni u Bužimu.

AP/Artinfo.ba

Podijeli objavu