Naslovnica POLITIKA Dom naroda PFBiH: Osigurano ograničenje rasta cijena električne energije

Dom naroda PFBiH: Osigurano ograničenje rasta cijena električne energije

Podijeli objavu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na danas održanoj izvanrednoj sjednici, usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH.

Suština donesenog zakonskog rješenja je osigurati Vladi Federacije BiH pravni temelj za donošenje interventnih mjera u slučaju poremećaja na tržištu električne energije, odnosno mehanizam kojim može ograničiti rast cijena električne energije te na taj način utjecati i na gospodarstvo koje bi teško izdržalo teret poskupljenja koja su najavljena iz JP „Elektroprivrede“ BiH.

Prema dopuni zakona kojeg je usvojio Dom naroda, uz uložene amandmane izaslanika, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije i cijene porastu za 20 posto u odnosnu na prethodnu godinu, Vlada Federacije BiH je u obvezi posebnom odlukom ograničiti rast cijena opskrbe električnom energijom do 10 posto maksimalno, što se odnosi i na Ugovore sa godišnjim trajanjem i dulje.

Pored spomenutog zakonskog rješenja kojim je osiguran pravni temelj za ograničenje rasta cijena električne energije, a time i spas gospodarstva u Federaciji BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na istoj je sjednici usvojio i Izvješće o radu Regulatorne komisije za energiju FERK-a u 2020. godini kao i Prijedlog financijskog plana FERK-a za 2022. godinu. Izaslanici su k znanju primili Informaciju o epidemiološkoj situaciji Covid-19 s prijedlogom naredbi i mjera Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Podijeli objavu