Naslovnica Povijest 3. studenoga 1994. oslobođen Kupres

3. studenoga 1994. oslobođen Kupres

Podijeli objavu

Nakon dvije godine srpske okupacije postrojbe Hrvatskog vijeća obrane u silovitom su udaru 3. studenoga 1994. oslobodile Kupres.

Time je okončana združena operacija HVO-a i Armije BiH kodnog naziva „Cincar“. Operacija je dobila ime po planini i istoimenom vrhu Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma bila je to prva zajednička operacija donedavno sukobljenih strana, no ujedno bila je to i prva velika oslobodilačka operacija HVO-a. Iako potpuni nadzor nad Kupreškim poljem nije ostvaren, oslobođeno je 600 četvornih kilometara prostora pod okupacijom JNA i pobunjenih Srba.

Naime, kako bi kontrolirali Hercegovinu i velik dio Bosne, Srbi i JNA su još u travnju 1992., nakon žestokih borbi, premoćnim snagama, uz pomoć tenkova i zrakoplovstva, uspjeli okupirati ovaj prostor. Ipak nisu se zadržali dugo. Siloviti udar izazvao je golemo iznenađenje i paniku kod Srba o čemu svjedoče goleme količine napuštenog i zaplijenjenog naoružanja, streljiva i ratne tehnike.

 

Spustila se magla gusta
na kupreško polje malo.
Sakrila je sela pusta,
vrijeme je u njima stalo!

Ne čuju se lastavice.
Niti slavuj pjeva više.
Hladna bura tuče lice,
jesenje ga miju kiše.

Studen mjesec, trećeg dana,
na po’ koplja barjak vije,
otvori se jedna rana
što je naše srce krije!

Jedna rana što nas vraća
tu na kuprešku ravnicu,
gdje padoše naša braća
za hrvatsku trobojnicu!

Sklopiše se oči mlade,
srce je u trenu stalo.
Kad nam smrt njih ukrade
i nebo je zaplakao!

Zaplaka i kamen sivi
svete zemlje Hercegove,
sve dok na njem Hrvat živi
oplakivat će heroje ove!

Neka im je vječno HVALA!
Po njima se povijest piše.
Sinove je majka dala,
što ne rađaju se više!

Velimir Velo Raspudić
02/11/2018

U spomen na kupreške heroje:
Dražena Lončara i Ivana Milićevića
03/11/1994-03/11/2018

 

 

 

Na srpskoj strani bilo je mnogo poginulih i ranjenih, te zarobljenih, dok su na strani HVO-a poginula trojica, a ranjena šestorica vojnika. Osvajanjem posljednjih srpskih uporišta, Donjeg i Gornjeg Malovana i sela Rilića, desetak kilometara južno od grada, vojnici HVO-a potpuno su očistili put prema Kupresu, a srpska vojska bila je prisiljena na paničan bijeg u smjeru Glamoča i Šipova. Nakon toga postrojbe HVO-a bez otpora su zauzele sam Kupres.

Sjeverozapadni dio Kupreškog polja prema Zloselima držali su Srbi, a nadzor nad Kupreškim vratima i područjem planine Šator na sheveru prema Bugojnu nadzor je preuzeo 7. korpus Armije BiH. Operacijom „Cincar” oslobođena je Kupreška visoravan kojom prolaze strateški važni prometni pravci prema Splitu i Sarajevu te Šipovu i Ramskoj dolini.

Također, Hrvatsko vijeće obrane pokazalo je u koliku je respektabilnu silu tijekom dvije godine rata stasalo, a pobunjenim Srbima odaslana je jasna poruka što ih čeka u ratnoj budućnosti. Naime, operacija Cincar prva je u nizu velikih operacija kojima je počelo oslobađanje prostora od srpske okupacije, a što će biti okrunjeno oslobodilačkim operacijama Oluja, Maestral i Južni potez.

 

 

Dani ponosa HRT

Podijeli objavu