Naslovnica ZANIMLJIVOSTI VIDEO Prvi metri asfalta na Pelješkom mostu

  VIDEO Prvi metri asfalta na Pelješkom mostu

  Podijeli objavu

  Posao na jednom od najvažnijih infrastrukturnih objekata koji se trenutačno kod nas grade primiče se kraju. Ekipa HTV-a prva se provozala preko Pelješkog mosta i snimila asfaltiranje, koje je danas počelo.

  Nasred Pelješkog mosta bijeli dim iz vrućeg asfalta. Postavlja se prvi sloj.

  – Lijevani asfalt je specifičan, kao što vidite, nemamo valjaka na ugradnji, on ima nešto veću žitkost i nešto veći udio bitumena nego standardni asfalti i nije toliko čest u našoj cestogradnji, objasnio je Ivica Granić, voditelj radova na asfaltiranju Pelješkog mosta iz tvrtke CRBC.

  – Ovakva vrsta asfalta specifična je po tome što je otpornija na prodiranje vode i soli i samim time pruža dugotrajniju zaštitu konstrukcije, rekao je inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta Davor Perić.

  Kad se na dva traka u cijeloj dužini mosta izlije asfalt, na njega će se postaviti drugi sloj, takozvani habajući asfalt. Nakon toga slijedi isti posao na druga dva.

  – Očekujemo da ćemo postavljanje asfalta na dva traka s pločanske strane mosta završiti za 15 dana, a na druga dva traka, s neumske strane, postavit ćemo do kraja studenoga, najavio je Chen Yong, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta iz CRBC-a.

  Asfaltiranje mosta nije jedino što se u ovom trenutku ondje radi.

  – Ugrađuju se ograde za zaštitu od vjetra, završava se bojenje antikorozivnim premazom te se završavaju neki radovi na pristupnim cestama neposredno uz most, istaknuo je Perić.

  I još jedan vrlo zahtjevan posao obavljaju alpinisti na stupovima mosta.

  – Prva faza je pranje stupova visokotlačnim peračem, druga faza je impregnacija mosta za dulji rok trajanja betona, naveo je Ivica Beović, alpinist iz Omiša.

  Dočekali smo i taj dan da prođemo automobilom, ali uz posebnu dozvolu voditelja gradilišta. Asfaltiranim mostom trebali bismo proći prije Božića, naravno – ako vrijeme posluži graditelje.

  HRT.hr

  Podijeli objavu