Naslovnica ZANIMLJIVOSTI U ovoj državi kupuju samo električne automobile

  U ovoj državi kupuju samo električne automobile

  Podijeli objavu

  Novi rekord za ovu sjevernoeuropsku zemlju. 9 od 10 prodanih novih automobila su elektrificirani, dakle ili električni ili hibridi, najnoviji su podaci s norveškog tržišta.

  Od svih novih automobila samo ih 5% koristi benzin, a još je manje onih na dizelsko gorivo, izvještava norveško Informativno Vijeće za cestovni promet (OFV).

  Prema tim podacima, čak je 8 od 10 novih automobila prodanih ove godine bilo električno. To znači da je prodaja električnih vozila u rujnu skočila za 46% u odnosu na rujan prošle godine.

  Najprodavaniji model je bio Tesla Model Y, a iza njega još jedna Tesla, Model 3. Na treće mjesto probila se električna Škoda Enyaq. Zanimljivo, četvrti je Toyota RAV4, jedini hibrid u Top 10.

  Tajna uspjeha

  Recept je jasan. Struja se nagrađuje, a benzin i dizel kažnjavaju. Tako se svi kupci električnih vozila oslobađaju poreza od 15%, ne plaćaju porez za zagađenje, a što sve kupci klasičnih automobila moraju platiti.

  “Porez je progresivan – ovisi o masi, CO2 te NOx emisijama, pa velika vozila s velikim emisijama postaju jako skupa“, pojašnjavaju iz Norveške automobilske federacije. Nadalje, tu su i popusti na parkiranje, trajektni prijevoz i slično.

  Norveška planira do 2025. godine ukinuti prodaju novih vozila pokretanih fosilnim gorivima. Sudeći po aktualnim trendovima, to bi se moglo dogoditi i prije. Istog je mišljenja i Norveška automobilska federacija (NAF), koja kaže kako će, ako se ovaj ritam nastavi, zadnji automobil na benzin u Norveškoj biti prodan u travnju 2022. godine – prenosi Index.hr.

  Podijeli objavu