Naslovnica POLITIKA Sejdo Komšić napao Angelu Merkel i Christiana Smidta

Sejdo Komšić napao Angelu Merkel i Christiana Smidta

Podijeli objavu

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i prvi izbor Bošnjaka u BiH Željko Komšić izjavio je danas, poslije razgovora s visokim predstavnikom Christianom Smidtom, kako je jedna od tema bila i posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, što je, kako je rekao, znak da ona podržava politiku Aleksandra Vučića, koji on tumači kao “loš signal”.

“Njemačka kancelarka je odabrala takav format susreta ne znam zašto. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku, što smatramo da je loše i da šalje loše signale, ali to je tako. Ne vidim drugi razlog zašto je kancelarka išla Vučiću na noge osim toga. Kao kompenzacija tom susretu, odabran je susret s ostalim premijerima u Tirani…”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Komšić, koji je u Predsjedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, smatra da se od Srbije ne može “praviti gazda na Balkanu i da sve zemlje moraju imati ravnopravan tretman”.

“Od takve ozbiljne zemlje kao što je Njemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkel očekujete da su dobro informirani…”, kaže Komšić i dodaje:

“Nemam dileme da u institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje što je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Scmidtu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu”, rekao je Komšić.

Komšić, koji je nedavno kritizirao Schmita da se priklonio “jednom narodu”, odnosno Hrvatima u BiH, zbog inzistiranja na izmjenama Izbornog zakona, danas je rekao da visoki predstavnik ne poznaje baš najbolje situaciju na zapadnom Balkanu i da mu za formiranje cjelovite slike treba još nekoliko puzli.

U to se, kazao je, uvjerio i danas, kada je, kako je rekao, došao u “čudnu situaciju” da je morao visokom predstavniku objašnjavati “neke stvari”.

“Dotakli smo se ovoga što se događa kada je riječ o odnosima BiH i Srbije, neselektivnom uhićenju, o tome da Srbija ne isporučuje ratne zločince, čak da ih skrivaju što će svakako usložniti razvoj odnosa, tj. ući ćemo u fazu kada se nećemo moći pohvaliti bilateralnim odnosima”, naveo je Komšić.

Rekao je da će surađivati sa Schidtom, kome je, kako je relao, potrebno još neko vrijeme da sklopi cjelovitu sliku o događanjima u BiH i regiji.

“Vidjet ćemo što će biti. Dogovorili smo da ostanemo u kontaktu”, rekao je Komšić.

Podijeli objavu