Naslovnica DRUŠTVO Premijera dokumentarnoga filma “Maestro” o životu Brotnjaka don Dragana Filipovića

Premijera dokumentarnoga filma “Maestro” o životu Brotnjaka don Dragana Filipovića

Podijeli objavu

U ponedjeljak, 13. rujna 2021., u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, održat će se premijera dokumentarnoga filma “Maestro”.

Film kroz 50 minuta govori o nastanku i radu brojnih zborova i klapa s područja Mostara i Hercegovine, kao i o životu njihova osnivatelja i voditelja mo don Dragana Filipovića.

U dokumentarcu govore suvremeni glazbenici – Alan Bjelinski, Mladen Tarbuk, Robert Homen, Pero Šiša, biskup Ratko Perić, članovi različitih zborova i klapa, kao i članovi obitelji don Dragana Filipovića.

Uz podsjećanje na brojne glazbene događaje kroz arhivske snimke, film je prepleten sjećanjima na životni put mo don Dragana Filipovića.

Režiju potpisuje prof. Dragan Komadina, snimatelj je Zoran Drmać, montažer Ivan Raguž, a produkciju Studio YOKER.

Premijera počinje u 19,30 sati, a ulaz je slobodan.

Životopis don Dragana Filipovića

Dragan Filipović rođen je 4. siječnja 1958., u mjestu Krehin Gradac kod Čitluka. Osnovnu školu pohađao je u Čitluku, sjemenište i klasičnu gimnaziju u Dubrovniku, a filozofsko-teološki studij završio je 1985. na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji. Za vrijeme studija, osnovao je i svirao u sastavu VIS Emanuel. Za đakona je zaređen 1984., a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić, 29. lipnja 1986. Od 1985. do 1986. bio je župni vikar u župi Dračevo.

Godine 1986. započinje poslijediplomski studij glazbe na Papinskom institutu za sakralnu glazbu u Rimu, gdje boravi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Na studiju je 1990. stekao licencijat iz sakralne glazbe, te 1992. magisterij iz gregorijanskoga korala (ekvivalent doktoratu s titulom maestra), na temu Epistolario ed Evangelistario di Trogir.

Nakon povratka sa studija, bio je profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji (zbog ratnih okolnosti, privremeno smještena u Bolu; 1992.-1993.), regens chori i župni vikar u Katedrali u Mostaru (1993.-2012.), profesor na Teološkom institutu u Mostaru (1993.-2010.), profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu (2010.-2012.).[1] Od 2012. do 2021. godine djeluje u župi Čapljina, najprije kao župni vikar, a od 2019. godine kao župnik. Ponovno se vraća u mostarsku Katedralu, 2021. godine, kao regens chori i župni vikar.

Tijekom svećeničkog i glazbenog djelovanja u mostarskoj katedrali, don Dragan Filipović je vodio zborove Marija, Slavuj, i Gaudeamus. U suradnji s Nikicom Kalogjerom organizirao je snimanje četiri nosača zvuka liturgijskih pjesama – božićne pjesme (2000.), marijanske (2002.), korizmene (2004.) i uskrsne (2006.), u izvedbi katedralnih zborova iz Mostara.

Prigodom posjeta pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci, 2003. godine, dirigirao je zborom od 800 pjevača, i orkestrom sastavljenim od članova Simfonijskog orkestra Mostar i Puhačkog orkestra Prvog hrvatskog gardijskog zbora VF BiH. Predaje različite glazbene predmete na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, Teološkom institutu u Mostaru, te srednjim glazbenim školama u Mostaru i Širokom Brijegu. Osnivač je i voditelj muških klapa Ero i Krš, te ženskih klapa: Speranza, Narenta, Drača, Cantus, Izvor i Bura.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović odlikovala ga je, 4. veljače 2020. godine, Redom hrvatskog pletera za “osobite zasluge za glazbenu kulturu, skladateljski i glazbeno-pedagoški rad te kulturnu suradnju između hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj”.

CNAK.ba / Brotnjo.info

Podijeli objavu