Naslovnica CRKVA U ponedjeljak misa za pobijene franjevce i župljane Gradnića

U ponedjeljak misa za pobijene franjevce i župljane Gradnića

Podijeli objavu

U mjesecu veljači prisjećamo se pobijenih franjevaca, kao i članova naših obitelji koji su tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata lišeni života od strane partizana koji se samoprozvaše osloboditeljima.

Tim povodom fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće, u ponedjeljak 15. veljače s početkom u 18 sati u Gradnićima će predvoditi misno slavlje za sve žrtve iz župe Gradnići, njih ukupno 176.

Među žrtvama partizana su tri franjevca rodom iz župe Gradnići: fra Leopold Augustin Zubac (ubijen u veljači 1945.), fra Tihomir Zubac (ubijen na Križnom putu u svibnju 1945.) i fra Zdenko Zubac (ubijen u veljači 1945.).

Glavom su platili i tadašnji župnik u Gradnićima fra Filip Gašpar i kapelan fra Ćiril Ivanković koji su ubijeni u Čitluku 10. veljače 1945. godine.

Prema ažuriranom žrtvoslovu općine Čitluk Gradnići tijekom Drugog svjetskog rata i poraća iz Gradnića je ubijeno 70, iz Gornje Blatnice 61, a iz Paoča 45 osoba.
Križevi na Groblju mira za žrtve iz Brotnja

Naše žrtve iz Drugoga svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im podižemo križeve na Groblju mira na Bilima i stvaramo prostor gdje se za njih zajednički možemo moliti i o njima razmišljati, dok obitelji to čine na mjesnom groblju a sunarodnjaci pred spomenikom u mjestu.

U prvoj se fazi podižu križevi za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. To je zbog toga što ih je najviše i što zub vremena opasno prijeti da padnu u zaborav. Nakon toga prelazi se na podizanje križeva za žrtve iz Domovinskog rata koje su nam namrijele slobodu.

Novčani iznos za podizanje jednoga križa je 100 Eura ili 200 KM. To je nešto više od stvarnog iznosa sa svrhom da tako stvorimo fond za one žrtve koje nemaju nikoga svoga ili tih njihovih za njih jednostavno nije briga.

Danas se još ne zna za posljednja počivališta mnogih, ali sjećanje na njih živi u molitvi vjernih.

Popis žrtva iz Brotnja dostupan je na OVOM LINKU

Popis uplata za križeve možete pogledati na OVOM LINKU

Način na koji možete izvršiti uplatu za postavljanje križa je slijedeći:

  • Na uplatnici napisati ime i prezime, adresu i broj telefona ili mobitela uplatitelja
  • Navesti prezime (ime oca) i ime žrtve, godina rođenja i godina smrti (nestanka),
  • u zagradi navesti broj pod kojim se žrtva vodi u popisu žrtava unutar jednog naseljenog mjesta u općini Čitluk
  • Navesti naziv primatelja, broj žiro računa i iznos uplate (platiti u pošti ili banci)

Donacije i dobrovoljni prilozi za podizanje spomen-križeva

Nažalost, za pretpostaviti je da će biti i onih koji bi željeli, ali nisu u mogućnosti platiti postavljanje spomen-križeve svojim članovima obitelji, kao i onih koji nemaju više živih srodnika ili njihovi za njih ne brinu. Zbog toga pozivamo sve institucije, udruge, sve naše poslovne ljude, ali i sve ljude dobre volje, koji to mogu i žele, da svojim dobrovoljnim prilozima i donacijama omoguće izgradnju i postavljanje spomen-križeva i za one »kojih se nema tko spomenuti«.

Broj podračuna je: 3381202254028491 , i pozvati se na ID broj: 4227147160002 ,s naznakom: Primatelj – Općina Čitluk, a svrha doznake je za »Postavljanje križeva«.

Devizni račun broj: IBAN BA 39 3380604800818811, SWIFT: UNCRBA 22, adresa: UniCredit Bank d.d. Kardinala Stepinca bb, 88.000 Mostar, s naznakom: Primatelj – Povjerenstvo za grobišta Čitluk, a svrha doznake je za »Postavljane križeva«.

Informacije o uplati za križeve mogu se dobiti svakoga radnog dana na ulazu (portirnici) Općine Čitluk ili preko e-adrese: grobista@citluk.ba, kao i na portalima: www.grobljemira.info, www.citluk.ba.

Brotnjo.info

Podijeli objavu