Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Vrijeme na samom kraju godine: Olujni vjetar, obilne oborine…

Vrijeme na samom kraju godine: Olujni vjetar, obilne oborine…

Podijeli objavu

Nakon kratkotrajnog zimskog pogoršanja vremena tijekom ovog vikenda, sljedeći tjedan nosi novu jaku promjenu vremena i zatopljenje.

U ponedjeljak će u mnogim dijelovima regije zbog velike razlike u tlaku zapuhati umjeren i jak, povremeno olujni, pa i orkanski južni jugozapadni vjetar.

Osobito se to odnosi na veći dio Bosne, zatim Hercegovinu, osobito sjeverni dio, zatim šire područje Jadrana, gorske i središnje Hrvatske.

Jak i olujni južni i jugozapadni vjetar uzrokovati će pojavu plime uz Jadransku obalu.

Između ponedjeljka i nedjelje na srednjem i južnom dijelu Jadrana, većem dijelu Hercegovine, srednje, jugozapadne i istočne Bosne, past će velike količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju.

Simulacije oborina ukazuju na zaista ekstremne totale, između 100 i 400 mm oborine.

U takvim okolnostima se upozorava na mogućnost lokalnih poplava, pogotovo u zonama manjih riječnih korita, koja jednostavno neće moći zadržati ovolike količine kiše.

Također, budući da će pasti obilnije količine snijega u gorskim dijelovima regije, pogotovo Bosne i Hercegovine, jak i olujni južni i jugozapadni vjetar će ubrzano otapati snježne naslage, tako da bi rizik od lokalnih poplava nažalost bio neizbježan.

Upozorava se kako bi se pri prolascima frontalnih sustava moglo biti uvjeta i izraženije grmljavinske nepogode uz vrlo obilne pljuskove za kratko vremensko razdoblje. Ponajprije u Dalmaciji i Hercegovini – stoji u objavi na facebook stranici koju uređuje prof. Zoran Zadro.

Podijeli objavu