Naslovnica GOSPODARSTVO Aluminij ponovo pokrenuo proizvodnju

  Aluminij ponovo pokrenuo proizvodnju

  Podijeli objavu

  Mostarski Aluminij ponovo je u pogonu nakon više od godinu dana, doznaje BHRT.

  Najavljeno je kako će ljevaonica početi s radom početkom studenoga, ali prvi trupac je napravljen i ranije.

  Aluminij je nakon ratnih razaranja ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u lipnju 2019. pošto je isključen s napajanja električne energije. Dugovanja su bila 220 milijuna eura.

  Zaposleno je bilo oko 900 radnika. Potpuni prestanak rada Aluminija dogodio se 10. lipnja kada je tvornica isključena s napajanja električne energije.

  Početkom listopada angažirana su 82 radnika u sklopu pripreme za ponovni početak rada u pogonima ljevaonice.

  Aluminij je sada u vlasništvu izraelsko-kineske kompanije koju predvodi MT Abraham Group i koja je unajmila posrnuli mostarski gigant.

  Aluminij Industrija potpisala je u međuvremenu ugovore o nabavci i prodaji metala. U prva dva mjeseca od početka proizvodnje očekuje se proizvodnja 3.000 tona gotovih proizvoda – trupaca, a u 2021. očekuje se proizvodnja 50.000 tona trupaca, priopćeno je iz kompanije
  Očekuju i dodatno povećanje broja zaposlenih.

  Do kraja siječnja kazali su da će se zaposliti najmanje još 90 ranijih radnika čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170.

  Izraelska kompanija M.T. Abraham Group koja planira obnoviti proizvodnju u mostarskom Aluminiju, sklopila je desetogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu s Advaita Groupom po kojemu će ta kompanija isporučivati sirovine za Aluminij i prodavati 50 posto njegova metala – prenosi BHRT.

  Podijeli objavu