Naslovnica GOSPODARSTVO United Media grupa iskorištava dominantni položaj na tržištu i krši zakone u...

  United Media grupa iskorištava dominantni položaj na tržištu i krši zakone u BiH

  Podijeli objavu

  S ciljem objektivnog informiranja, obavještavamo javnost da i pored svih naših nastojanja, poduzetih pravnih aktivnosti i obraćanja Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, većina stanovništva BiH ipak neće moći gledati TV prijenos utakmica nogometne reprezentacije BiH u kvalifikacijama za UEFA EURO 2020 i u UEFA Ligi nacija, jer je
  ekskluzivno pravo prijenosa pribavila United Media grupacija suprotno Zakonu o javnom radiotelevizijskom servisu BiH.

  Pravo ekskluzivnog prijenosa tih utakmica nogometne reprezentacije BiH, United
  Media grupacija će iskoristiti na programu NOVA BH, koji je nedostupan većini stanovništva
  u BiH, a što je zabranjeno člankom 10. stavak 2. Zakona o javnom radiotelevizijskom servisu BiH, jer pravo dobivanja ekskluzivnih prava za utakmice reprezentacija BiH imaju samo
  emiteri čiji programi su dostupni cjelokupnom stanovništvu BiH, kao što su programi javnih
  RTV servisa.

  Tekst se nastavlja ispod oglasa

  Razlog nedostupnosti NOVA BH većini stanovništva u BiH je nerazumno visoka naknada za distribuciju, koju NOVA BH d.o.o. Sarajevo zahtijeva od telekom i kabel operatera u BiH, u cilju osiguravanja dostupnosti programa NOVA BH samo unutar United Media grupacije, čime se nedozvoljeno iskorištava dominantni položaj na tržištu i krše zakoni u BiH.

  Podsjećamo da su programi Sport Klub, nakon odluka Konkurencijskog vijeća BiH
  kojima se utvrđuje njihova zloupotreba dominantnog položaja, postali dostupni i
  pretplatnicima pojedinih telekom i kabel operatera izvan United Media grupacije, uz plaćanje visokih naknada za distribuciju toj grupaciji.

  Međutim, sada smo svjedoci da se emitovanje važnih sportskih događaja sa tih programa prenosi na NOVA BH, na štetu telekom i kabel operatera, odnosno njihovih pretplatnika, kao i na štetu javnih RTV servisa.

  AKOP BiH i njeni članovi, telekom i kabel operateri, će nastaviti pravnu borbu za ostvarivanje fer i poštenog tržišta prijenosa važnih sportskih događaja u BiH, te će nastaviti ukazivati na kršenja zakona BiH i zloupotrebe dominantnog položaja u ovoj oblasti.

  Upravni odbor AKOP-a BiH

  Podijeli objavu