Naslovnica POLITIKA 100 milijuna za gospodarstvo: Turizam, promet, poljoprivreda…

100 milijuna za gospodarstvo: Turizam, promet, poljoprivreda…

Podijeli objavu

Vlada Federacije BiH je, na svojoj posljednjoj sjednici u Sarajevu, zaključila kako će, na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, osigurati još 100 miljuna KM.

Ukupna sredstva će biti raspodijeljena na osnovu jedinstvene uredbe koju će vlada donijeti na sljedećoj sjednici, a po programima pet ministarstva.

Prethodno je vlada razmatrala informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, o posljedicama pandemije koronavirusa po gospodarstvo Federacije BiH, s predloženim daljnjim mjerama za njihovo ublažavanje.

Također je, na inicijativu Federalnog ministarstva zdravstva, razmatrano i stanje u zdravstvu i zaključeno da i ovom sektoru treba omogućiti financijsku pomoć zbog velikih napora i troškova u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Od ukupnog iznosa će za mjere otklanjanja posljedica po turizam i ugostiteljstvo biti izdvojeno 30 milijuna KM.

Za financijsku pomoć s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom koronavirusa za mjere otkupa i izvoza tržišnih viškova, podrške proizvodnjama poljoprivredno ­prehrambenih proizvoda orijentiranih izvozu i povećanju konkurentnosti domaće proizvodnje na inozemnom tržištu previđeno je 10 milijuna KM.

Za mjere u oblasti cestovnog, željezničkog i zračnog prometa planirano je 20 milijuna KM, dok će za održanje tekuće likvidnosti, obrtna sredstva i dovršetak investicija započetih prije pandemije gospodarskim društavima iz oblasti energije, rudarstva i industrije biti usmjereno 30 milijuna KM te za zdravstvo 10 milijuna KM.

Podijeli objavu