Naslovnica POLJOPRIVREDA Zabranjen uvoz: Breskva iz Turske puna pesticida

Zabranjen uvoz: Breskva iz Turske puna pesticida

Podijeli objavu

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovitog pregleda pošiljke hrane biljnog podrijetla pri uvozu, uvoznika sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, zabranila je uvoz pošiljke breskve podrijetlom iz Turske, u količini od 17.700 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, objavila je  Fitosanitarna inspekcije RS. 

Prilikom pregleda robe, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu u cilju ispitivanja ostataka kemijskih sredstava za zaštitu bilja. Na osnovu Izvješća o laboratorijskoj analizi izdanog od strane Instituta za vode, u Bijeljini, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo preparata “melathion” iznad vrijednosti dozvoljenih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Postupajući u skladu sa rezultatima analize, inspektor je donio Rješenje po kojem je zabranjen uvoz sporne pošiljke, naloženo vraćanje pošiljatelju ili uništavanje pod nadzorom nadležnog tijela vlasti – prenose Nezavisne.

Brotnjo.info

Podijeli objavu