Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Počinje klimatološka zima, a s njom stižu i prvi minusi

Počinje klimatološka zima, a s njom stižu i prvi minusi

Podijeli objavu

U nedjelju 1. prosinca počinje klimatološka zima i trajat će do 29. veljače 2020.

U klimatologiji godišnja doba počinju i završavaju različito nego po astronomskom kalendaru. Zima će, pak, kalendarski ili astronomski početi zimskim solsticijem, 21. prosinca 2019. u 05:19 sati.

U sljedećih nekoliko dana vrijeme će se na kratko stabilizirati. Još će tijekom današnjeg prijepodneva biti kiše, a u višim područjima susnježice i snijega.

U drugome dijelu dana i tijekom nedjelje očekuju se suha, sunčana i stabilna razdoblja.

Nakratko će zapuhati umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, a na jugu zemlje umjerena i pojačana bura – piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna koju uređuje prof. Zoran Zadro.

Temperature zraka će pasti tako da će u nedjeljno jutro divljem regije postojati uvjeti za temperature ispod ništice, poglavito u Bosni.

Potkraj nedjelje, zatim u noći na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka očekuje se novo pogoršanje vremena uz zahlađenje s kišom, a u višem gorskom dijelu Hrvatske, Bosne i Hercegovine očekuje se susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača.

Zapuhati će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu i Hercegovini umjerena i jaka, povremeno olujna bura.

Osjetno će zahladiti posvuda, tako da su novi mrazevi mogući ponovno oko sredine sljedećeg tjedna.

Kako se sada čini pojedine nizine regije će za konkrentije snježne oborine sačekati barem do polovine 12. mjeseca, moguće i malo duže – zaključuje Zadro.

Brotnjo.info

Podijeli objavu