Naslovnica CRKVA Kruševo: U nedjelju misa na Jelinom grobu

Kruševo: U nedjelju misa na Jelinom grobu

Podijeli objavu

Prije nekoliko godina kruševski je župnik don Ljubo Planinić poduzeo ozbiljno istraživanje širih razmjera da dođe do stvarnih povijesnih podataka o Jeli iz Krivodola, filijali župe Kruševo kod Mostara, koja je u seoskoj tradiciji doprla do suvremenih dana kao “mučenica čistoće”, najvjerojatnije iz razdoblja između 1695. i 1725. godine. 

Župnik je, obavijestivši Ordinarijat u Mostaru i poštujući civilne zakone i strukovne postupke u takvu slučaju, sretno došao do otkrića jedincata groba u Gabrušinoj ogradi na Krivodolu, gdje je 31. ožujka 2018. nađen kostur mlađe ženske osobe visine 163 cm prema omjeru nadkoljeničnih kostiju, a kojoj  se na prednjoj strani moglo nabrojati 26 metalnih kopčica od prsluka.

Budući da je tu od pamtivijeka bilo neko polutajno, više po noći nego po danu, hodočašće na “Jelin grob”, zaključilo se da bi upravo to moglo biti njezino počivalište i njezini posmrtni ostatci.

Župnik je tad zamolio stručnjake iz Mostara, Splita i Zagreba da kažu svoje na temelju kostiju, osobito zdravih zuba prema forenzičnim pravilima i rezultatima DNK-a. Pretražio je i broćanske crkvene matice rođenih, umrlih.

Jela je katolička djevojka koja je čuvala ovce u ogradi Gabruši. Osmanlija prolaznik ili namjernik pokušao je djevojku silovati. Ona se nasilniku oduprla, a on je djevojku na mjestu ubio.

O svemu tomu župnik je izdao i knjižicu pod naslovom Jelin grob, koja je objavljena na dan njezina drugoga sprovoda u nedjelju, 14. listopada 2018.

Ne znamo kakav je bio onaj prvi Jelin sprovod prije toliko vremena – možda je istinita predaja da su šestorica muškaraca pokopala Jelu nekolika metara od njezine pogibije – ali ovaj nedjeljni sprovod bio je doista  blagdanski svečan i vremenski sunčan s dvjesta puta više i muškaraca i žena.

U nedjelju, 6. listopada s početkom u 11:00 sati, slavit će se Sv. Misa na Krivodolu u povodu Kraljice krunice, a na spomen na Jelu i njezino mučeništvo koje je podnijela od nasilnika koji su je pokušali obeščastiti.

Misno slavlje predslavit će don Ivan Turudić, župnik s Tepčića.

Radiotelevizija Herceg Bosne

FOTO: Obilježen Dan Kruševa i pokopani Jelini zemni ostaci

Podijeli objavu