Naslovnica Obavijesti Priopćenje za javnost MUP-a HNŽ

Priopćenje za javnost MUP-a HNŽ

Podijeli objavu

U posljednje vrijeme učestali su orkestrirani medijski napisi i svojevrsni pritisak na MUP HNŽ o tomu kako pet mlađih inspektora i čak 75 policijskih službenika MUP-a HNŽ „neovlašteno obavlja svakodnevne poslove“; „da im je istekao ugovor o probnom radu“, te da su „time prestali biti ovlaštene službene osobe i uposlenici MUP-a HNŽ“; da su „civili koji neovlašteno nose policijske odore i naoružanje“ itd.

Radi istinitog informiranja javnosti ističemo slijedeće:

  • Već više vremena MUP HNŽ-a nosi se sa kroničnim nedostatkom kadrova, a posebice policijskih službenika. Koncem 2017. godine, nakon niza poteškoća, konačno se uspjelo realizirati javni natječaj za prijem 75 policijskih službenika u činu „policajac“ i 5 policijskih službenika u činu „mlađi inspektor.
  • Odabrani kandidati su uspješno okončali temeljnu obuku za policijske službenike na Policijskoj akademiji u Sarajevu.
  • Po uspješnom okončanju temeljne obuke, kadeti su postavljeni na radna mjesta pojedinačnim Rješenjima od 20.08.2018. godine, sukladno članku 58. stavak 1. Zakona o policijskim službenicima HNŽ.
  • Nakon polaganja prisege dana 30.08.2018. godine stupili su na dužnosti u organizacijskim jedinicama MUP-a počevši od 01.09.2018. godine.

Dakle, od toga dana oni su uposlenici MUP-a HNŽ sa dodjeljenim početnim činom policajac ili mlađi inspektor, što znači da se ne radi ni o kakvom „ugovoru na određeno vrijeme“ kako pojedini mediji to žele prikazati.

Istina je da svi novouposleni policijski službenici trebaju obaviti probni rad pod nadzorom rukovoditelja-mentora u trajanju od 12 mjeseci, a za to vrijeme vrše „redovne policijske dužnosti i odgovornosti“.

  • Svi policijski službenici su prema ocjenama mentora zadovoljili na probnom radu, te im je potrebno potvrditi status i početni čin, što znači da im istekom probnog rada nije prestao radni odnos. Jedino bi iz službe bili otpušteni i izgubili status policijskog službenika da su ocijenjeni ocjenom „ne zadovoljava“.

Iz ovog je jasno vidljivo da predmetni policijski službenici nisu „civilne osobe“ i da „plaću primaju nezakonito“, kako to površno ističu pojedini mediji proizvoljno tumačeći zakonske odredbe.

Prema Zakonu o policijskim službenicima Ravnatelj policije je jedini ovlašten rješavati statusna pitanja policijskih službenika, što uključuje i formalnu potvrdu o postavljenju na radno mjesto i početnom činu, kojom se samo potvrđuju već ranije donesena Rješenja o postavljenju i dodjeli početnog čina od 20.08.2018. godine.

Zbog nepopunjene pozicije Ravnatelja policije MUP-a HNŽ, Vlada HNŽ i ovo Ministarstvo rade na otklanjanju ovog formalnog nedostatka.

MUP HNŽ

Podijeli objavu