Naslovnica POLITIKA Aluminij nije bio te sreće: Vlada FBiH otpisuje dug rudnicima?!

Aluminij nije bio te sreće: Vlada FBiH otpisuje dug rudnicima?!

Podijeli objavu

Problemi u rudnicima u Zenici i Brezi datiraju još iz vremena od 2009. do 2015. godine, kada nijedna marka poreznih obveza nije uplaćena, rekao je federalni ministar industrije, energije i rudarstva Nermin Džindić nakon sastanka s predstavnicima rudara.

Kronologija problema je iznesena na jučerašnjem sastanku ministra sa direktorom JP Elektroprivreda BiH Bajazitom Jašarevićem, direktorom Porezne uprave FBiH Šerifom Isovićem i direktorima brezanskog i zeničkog rudnika.

-Jučer smo za sat vremena uspjeli dogovoriti kako da riješimo pitanje deblokade rudnika Breza i nastavak funkcioniranja. Zato mi je žao što se danas ponovo dovodi u paket Zenica i Breza. Problem Breze smo riješili, njega ne treba vezivati za Zenicu. Direktor Elektroprivrede je jučer obećao da će iznaći sredstva, putem kreditnog zaduženja, što će do petka biti riješeno – podsjetio je Džindić te dodao da je Zenica dužna 141 milijun KM prema Poreznoj upravi, dok je obveza Breze 88 milijuna, što je pola od ukupnog duga rudnika.

Što se tiče Zenice, rekao je, nije bilo rješenja. Nije se mogla zadužiti zato što rudnik od 100 posto prihoda, 96 posto troši na plaće bez poreza i doprinosa. Gračanički rudnik, naprimjer, 33 posto troši na plaće.

-Zato je Porezna uprava reagirala na ova dva rudnika. Stav Sindikata sa današnjeg sastanka je da podržavaju Poreznu upravu što je blokirala račune – rekao je Džindić.

Usporedbe radi, istaknuo je kako jedan radnik u Zenici godišnje proizvede 280 tona uglja, dok u rudniku u Gračanici proizvede 1.786 tona.

-Osim toga, nažalost, 200 KM svaka tona u Zenici proizvodi gubitak – kazao je Džindić te dodao da je zaključeno da Elektroprivreda ide u fazu organizacijskog restrukturiranja jer joj je upravljanje prekomplicirano.

Istaknuo je da nekoliko dana treba za realizaciju naređenja od direktora Elektroprivrede do direktora u rudnicima.

-To mora biti iste minute – naglasio je Džindić.

Nakon sastanka s predstavnicima rudnika, poslije kojeg su rudari najavili štrajk u petak i izrazili nezadovoljstvo, Džindić je pročitao zaključke, a jedan od njih je iznalaženje rješenja u deset dana.

Plan restrukturiranja Elektroprivrede je i jedan od zaključaka sa predstavnicima rudara.

-Vlada FBiH će na sljedećoj sjednici, u četvrtak, iznijeti odgovarajuće prijedlog mjera – rekao je Džidić te dodao kako je plan za Zenicu da se razmotre opcije sanacije problema, a u roku od 60 dana da se napravi dugoročno rješenje.

Moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi, posebno u rudnicima, jedan je od zaključaka.

Džindić je najavio da će u četvrtak na sjednici Vlade zatražiti hitnu proceduru za zakon o djelomičnom otpisu duga, jer bi pomogao lakše saniranje starih dugova.

Zatražio je smjenu direktora zeničkog rudnika, koji ima 4.500 KM plaću, a koji nema prijedloga kako riješiti problem. Podsjetio je da na ranijem sastanku nije imao nikakav prijedlog.

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić nezadovoljan je što rješenje za probleme nije pronađeno, te je najavio nastavak štrajka, odnosno realizaciju odluke o štrajku u rudnicima mrkog uglja u Brezi i Zenici, počevši od 13. rujna.

Podijeli objavu