Naslovnica KULTURA FOTO: Održani četrnaesti Susreti pod hrastom

FOTO: Održani četrnaesti Susreti pod hrastom

Podijeli objavu

Sinoć je u Čerinu održana 14. književno-glazbena manifestacija „Susreti pod hrastom“. Ovu manifestaciju zajednički organiziraju Župni ured sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Ogranak Matice hrvatske Čitluk, a ovogodišnja manifestacija bila je posvećena književniku i novinaru Mladenu Vukoviću.

Manifestacija je započela misnim slavljem na vanjskom oltaru župne crkve u Čerinu, nakon čega je uslijedio književno-glazbeni program. Na početku drugog dijela programa sve nazočne pozdravili su fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, Andrija Stojić predsjednik OMH Čitluk i Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika HB.

Andrija Stojić i Ivan Sivrić biranim su riječima predstavili nagrađivanog književnika i novinara koji danas obnaša dužnost urednika kulture Hrvatskog radija – Radio Splita i neumorno nastavlja sa svojim književnim radom, te su objasnili zašto su Mladena Vukovića izabrali za književnika koji će biti predstavljen na ovogodišnjoj manifestaciji.

Izuzetna mi je čast da mogu večeras biti ovdje – kazao je Mladen Vuković na početku svog predstavljanja i otkrio kako je po prvi put u Čerinu te nastavio: Ruku na srce, ljepše je nego što sam očekivao i Bože ti hvala što si nam dao ovako lijepe krajeve. Obvezujem se da ću ubuduće sve najljepše govoriti o Čerinu jer on to zaslužuje. Počašćen sam što je ovaj program ušao u program uočnice blagdana sv. Stjepana.

Uz predstavljanje odabranog književnika iz domovine ili iseljeništava, Susreti pod hrastom svake su godine prilika i za predstavljanje suvremenih pjesnika.

Tako su sinoć u dvorištu župne crkve pod stoljetnim hrastovima, na onom istom mjestu na kojemu je fra Janko Bubalo volio susresti se sa svojim župljanima i književnicima, svoje pjesničko stvaralaštvo predstavili: Drago Čondrić, Danica Bartulović, Ante Nadimir Tadić – Šutra, Zoran Jurišić, fra Miljenko Stojić, Ivan Baković, Ljubo Krmek, Ante Žužul, Mate Grbavac, Srećko Marijanović, Daniela Škegro i Grgo Mikulić.

U književnom dijelu programa, čija je moderatorica bila Jasna Ćorić, pročitane su i pjesme fra Vendelina Karačića, a glazbeni doprinos manifestaciji dali su učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Uz iskusne pjesnike, priliku za predstavljanje dobile su i tri učenice s područja općine Čitluk čiji su radovi ocijenjeni najboljima na nagradnom natječaju koji je raspisao Organizacijski odbor Susreta pod hrastom.

Ana Odak, učenica OŠ fra Didaka Buntića, osvojila je treće mjesto za pjesmu „Tišina srca“. Drugo mjesto osvojila je Josipa Vasilj, učenica OŠ Bijakovići, za pjesmu „Moja škola“, dok je prvim mjestom i glavnom nagradom stručni žiri nagradio Gabrijelu Dugandžić, učenicu SŠ dr. fra Slavka Barbarića, za rad „Igračka moje bake“.

Organizacijski odbor manifestacije svim sudionicima, ali i istaknutim podupiratelje uručio je zahvalnice a manifestacija „Susreti pod hrastom“ završena je ugodnim druženjem uz obilje hrane, pića, pjesme i veselja.

Citluk.ba 

Podijeli objavu