Naslovnica POLITIKA Martinović: USŽ može dobiti više novca samo ako se HNŽ-u vrati otetih...

Martinović: USŽ može dobiti više novca samo ako se HNŽ-u vrati otetih 300 milijuna KM

Podijeli objavu

Hrvatski politički predstavnici već godinama traže promjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH zbog kojeg Sarajevska županija dobiva dvostruko više novca nego svih devet ostalih županija.

Upravo sarajevska, odnosno, bošnjačka politička elita blokira promjenu ovoga zakona, a rezultat toga je da je devet županija oštećeno za više od milijardu maraka kroz zadnjih nekoliko godina. Samo Hercegovačko – neretvanska županija je zbog nepravnopravne raspodjele sredstava oštećena za 300 milijuna maraka, odnosno, jedan cijeli godišnji proračun.

Zanimljivo. upravo o ovoj temi će se razgovarati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za 24. lipanj. Među najavljenim točkama dnevnog reda je prijedlog zastupnika Stranke demokratske akcije Hamdije Abdića Tigra da Unsko – sanska županija dok traje migrantska kriza, dobije više novca u raspodjeli javnih prihoda nego što mu je dosad pripadalo na osnovu određenog koeficijenta. Abdić je u tom smislu predložio izmjene i dopune aktuelnog federalnog zakona o pripadnosti javnih prihoda.

-Vjerujem kako legitiminim hrvatskim predstavnicima ne bi bio problem podržati ovaj prijedlog, ali ukoliko se oštećenim županijama vrate sredstva koja su im doslovno oteta kroz ranije sporno zakonsko rješenje. Samo od HNŽ-a je oteto 300 milijuna maraka, a sada bi nam netko još smanjivao sredstva i dao iz drugoj županiji. Mislim da nitko razuman ne može pristati na takav prijedlog – rekao je za Ero.tel zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović koji također obnaša dužnost predsjedavajućeg Doma naroda Federacije BiH.

On je dodao kako je sigurno da se promjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH neće dogoditi samo zbog USŽ-a, te kako se jedno takvo pitanje može otvoriti samo zbog jedne šire priče kroz koju bi se riješili svi nedostatci ovog zakonskog rješenja.

-Županije sa hrvatskom većinom su financijski devastirane ovim zakonskim rješenjem i to bošnjačka strana ne želi čuti cijeli vrijeme. Sada kada su se pojavili problemi u USŽ-u, netko bi taj zakon mijenjao. Može, ali ako će se kroz promjene riješiti svi problemi koje je ovaj zakon stvorio svih ovih godina. O bilo kakvom drugom scenariju je suvišno razgovarati – zaključio je Martinović u izjavi za Ero.tel.

M.K./Ero.tel

Podijeli objavu