Naslovnica Obavijesti Kreće velika kontrola ugostiteljskih objekata

Kreće velika kontrola ugostiteljskih objekata

Podijeli objavu

Izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantni udio gotovinskih tokova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet trošarinskih proizvoda i kao i mnogi rizici u oblasti neizravnih poreza (primjerice, neprijavljivanje radnika i sl.), razlozi su zbog kojih u BiH počinje pojačana kontrola kafića, restorana i ostalih objekata koji se bave ugostiteljstvom.

Kontrolu će provoditi Uprava za neizravno oporezivanje BiH i to od 15. svibnja.

“Zato pozivamo sve porezne obveznike iz spomenute oblasti da u idućem razdoblju još jednom prekontroliraju svoje prethodno predane PDV prijave i jesu li prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obvezu. Ako otkriju neke pogreške, pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obvezu i tako izbjegli kazne u procesu kontrola”, naveli su iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ističu da su prije odluke o pojačanoj kontroli spomenutih objekata urađene brojne analize koje su ukazale na određene nelogičnosti. “Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića jedna je od značajnih gospodarskih grana u BiH promatrajući s aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnosti. Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nizak udio u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57%. Također, stavljanjem u odnos broja registriranih obveznika za PDV i prijavljenog prometa, dobiva se izrazito negativan koeficijent korelacije koji determinira najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti”, objasnili su iz UNO BiH.

Naglašavaju da su u sustavu PDV-a u BiH ukupno 2134 registrirana porezna obveznika iz oblasti 56 djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64% od ukupnog broja registriranih poreznih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. Najveći broj obveznika pripada segmentu između 100.000 i 500.000 KM prijavljenog prometa u PDV prijavi, a zatim obveznici koji imaju promet između 50.000 i 100.000 KM, dok obveznici s prometom ispod 50.000 KM, čine oko 30% ukupnog broja obveznika registriranih za predmetnu djelatnost.

“Prema podacima o prijavljenom prometu preko fiskalnih blagajni u RS-u i FBiH za 2018., koji su sukladno memorandumu o institucionalnoj suradnji, razmjeni i ustupanju podataka o poreznim obveznicima, dostupni preko web-aplikacije poreznih uprava, identificirano je 8525 obveznika iz oblasti 56 djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića. Od tog broja, 6819 osoba nije registrirano u jedinstvenom registru obveznika neizravnih poreza ili gotovo 80% obveznika nije u sustavu PDV-a”, zaključili su iz UNO BiH.

Vecernji.ba

Podijeli objavu