Naslovnica KULTURA Predstavljena knjiga “Čovjek i okoliš”

Predstavljena knjiga “Čovjek i okoliš”

Podijeli objavu

U organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Hrvatske akademije za znanosti i umjetnost Bosne i Hercegovine i Synopsis d.o.o održano je predstavljanje knjige „Čovjek i okoliš“ na Filozofskom fakultetu SUM-a.

Autori knjige su prof. dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, prof. dr. sc. Svjetlana Stanić-Koštroman, s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik za zaštitu okoliša Republike Hrvatske.

Dekan FPMOZ-a prof. dr. sc. Mario Vasilj je istaknuo kako je cilj da ovo djelo bude dostupno javnosti te da se javnost upozna s interdisciplinarnim znanjima o okolišu. „Svijest o složenoj povezanosti i međuovisnosti života na zemlji se u posljednje vrijeme postupno izgrađuje, a ova knjiga bit će iznimno važan doprinos njezinom odrastanju na našim područjima, ali i šire“, kazao je dekan Vasilj.

Recenzent knjige „Čovjek i okoliš“ prof. dr. sc. Davor Lučić je naglasio kako knjiga ima posebnu vrijednost jer je jasna i razumljiva ne samo studentima i profesorima, nego i široj javnosti. „Autori sistematično pokazuju uzroke i posljedice prekomjernog i neracionalnog utjecaja čovjeka na okoliš“, rekao je prof. Lučić.

Autor knjige, predsjednik Vlade HNŽ-a prof. dr. sc. Nevenko Herceg istaknuo kako je glavna teza knjige da svi čovjekovi izumi nisu i ne mogu biti važniji od njegove vlastite budućnosti i održivosti života na zemlji te ne mogu biti važniji od najsitnijih čestica i najmanjih bića.

Akademik Ferdo Bašić, prof. emeritus sa Sveučilišta u Zagrebu je istaknuo kako pitanje odnosa okoliša i čovjeka zaokuplja današnje naraštaje u svim područjima djelovanja. „U ovoj knjizi se navode argumenti i podatci o tome kakvo je trenutno stanje. Nude se vrlo kvalitetna održiva rješenja koja će voditi brigu kako o aktualnim naraštajima tako i o onima koji tek dolaze“, objasnio je akademik Bašić.

Koautor knjige doc. dr. sc. Mario Šiljeg vjeruje kako će knjiga biti koristan alat studentima i profesorima na putu zajedničkog otkrivanja onog što je još uvijek novo ili nedovoljno jasno kada je riječ o okolišu.

„Činjenica je da promjene u okolišu utječu na sve nas, stoga okolišna problematika nije pitanje koje se tiče samo struke, njeno poimanje postaje dijelom opće kulture“, kazala je koautorica prof. dr. sc. Stanić-Koštroman.

Treci.ba

Podijeli objavu