Naslovnica CRKVA Počasni bleiburški vod: Od komemoracije ne odustajemo!

Počasni bleiburški vod: Od komemoracije ne odustajemo!

Podijeli objavu

Ne prestaju reakcije na odluku o zabrani mise na bleiburškom polju. Predsjednik HBK-a Želimir Puljić uputio je pismo predsjedniku austrijske biskupske konferencije.

Iz Počasnog beliburškog voda poručuju da od komemoracije ne odustaju. Zbog odluke austrijske biskupije, žaljenje je izrazila i predsjednica države – piše Dnevnik.hr.

Preživjeli sudionik bleiburške tragedije Vladimir Fuček je ogorčen. “To me je pogodilo utoliko što ja vidim da su ponovno oni koji su tamo bili žrtve i na križnom putu jer, pazite, ono je prva postaja križnog puta, da su oni ponovno ubijeni”, kazao je Fuček.

Zabrana mise mu je neshvatljiva. “Mi ćemo ići da bi im dali počast, da pokažem da ih nismo zaboravili”, rekao je.

Hvarski biskup Petar Palić objašnjava kako nije dopušteno sudjelovanje biskupa u euharistijskom slavlju. Kaže da to nije stav cijele austrijske biskupske konferencije. “Mi smo u kontaktu s austrijskom biskupskom konferencijom. Očekujemo, naravno, i daljnje kontakte, ali ponavljam, dijacezenski upravitelj je iskoristio ono pravo koje mu zakonik kanonskog prava daje”, rekao je mons. Palić.

Daljnje korake čekaju i suorganizatori. Iz počasnog bleiburškog voda tek poručuju da službeni stav nisu donijeli, ali kažu od bleiburške komemoracije neće odustati. Trebaju odlučiti na koji način će se obilježavati.

S njima će razgovarati i iz hrvatskog Sabora koji je pokrovitelj. Gordan Jandroković u petak je kratko kazao da podržava izjavu HBK-a.

Predsjednica žali zbog austrijske odluke

Na upit Dnevnika Nove TV, iz Ureda predsjednice odgovaraju da, kao Hrvatica i vjernica, predsjednica duboko žali zbog austrijske odluke. Nada se da će hrvatski biskupi pronaći rješenje.

Odgovor Ureda predsjednice prenosimo u cijelosti:

”Predsjednica Republike Hrvatske ne može se miješati u odnose između crkvenih vlasti. No, kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog takve odluke mjesnog dijecezanskog upravitelja. Predsjednica Republike uvjerena je da će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli javno misom komemorirati bleiburške žrtve i žrtve Križnoga puta”, stoji u odgovoru.

Bleiburg: Hrvatski biskupi razočarani odlukom biskupa u Austriji

Austrija zabranila misu u Bleiburgu!

 

Podijeli objavu