Naslovnica Povijest 8. veljače 1992. – Prvi nastup na olimpijskim igrama pod hrvatskom...

8. veljače 1992. – Prvi nastup na olimpijskim igrama pod hrvatskom zastavom

Podijeli objavu

Sudjelovanje hrvatskih sportaša na ZOI-ju u Albertvilleu 1992. bio je prvi nastup na olimpijskim igrama pod hrvatskom zastavom i zato će taj događaj zauvijek ostati zlatnim slovima zapisan u hrvatskoj olimpijskoj povijesti.

Europska zajednica priznala je Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992., a samo dva dana poslije, nakon privremenog priznanja 17. siječnja, Hrvatski olimpijski odbor postao je član velike svjetske olimpijske obitelji. Istodobno je HOO dobio poziv Međunarodnog olimpijskog odbora za sudjelovanje na XVI. zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i XXV. olimpijskim igrama u Barceloni, koje su se također održale 1992. Bio je to posljednji put da se ljetne i zimske igre održavaju u istoj godini.

Čižmešija prvi hrvatski barjaktar

Zimske olimpijske igre u Albertvilleu održavale su se od 8. do 23. veljače, a čast da prvi nosi hrvatsku zastavu na svečanoj ceremoniji otvaranja pripala je klizaču Tomislavu Čižmešiji.

U Albertvilleu su nastupila 64 nacionalna olimpijska odbora, a natjecanje je održano u 57 disciplina. Među 1801 natjecateljem, od kojih 488 sportašica, bilo je i četvero hrvatskih športaša – Vedran Pavlek, Siniša Vukonić te Tomislav i Željka Čižmešija, koji su nastupili u alpskom i nordijskom skijanju te umjetničkom klizanju. Najbolji rezultat ostvarila Željka Čižmešija osvajanjem 24. mjesta u umjetničkom klizanju.

Troje hrvatskih olimpijaca u Lillehammeru

U Lillehammeru u Norveškoj počeo je novi ciklus Zimskih olimpijskih igara. Ostaje razdoblje od četiri godine, ali u parnim godinama kada nema ljetnih igara. Tako su, u samo dvije godine od osnutka HOO-a, hrvatski sportaši treći put nastupili na olimpijskim igrama.

Sedamnaeste zimske olimpijske igre u Lillehameru, koje su se održavale od 12. do 27. veljače 1994., bile su, prema mišljenju mnogih, najbolje organizirane olimpijske igre u povijesti.

Nastup u Lillehameru bio je za hrvatske sportaše simboličan, ali i važan zbog kontinuiteta nastupa na olimpijskim igrama. Hrvatsku je zastavu na otvaranju Igara nosio skijaš Vedran Pavlek.

Nastupilo je 67 nacionalnih olimpijskih odbora, a natjecanje je održano u 61 disciplini. Među 1739 natjecatelja, od kojih 522 sportašice, bila su i tri hrvatska sportaša – Vedran Pavlek, Siniša Vukonić te Antonio Rački. Nastupili su u alpskom i nordijskom skijanju. Najbolji rezultat ostvario je Pavlek, koji je osvojio 41. mjesto u veleslalomu.

REZULTATI NASTUPA HRVATSKIH SPORTAŠA NA ZOI-ju U ALBERTVILLEU:

Alpsko skijanje

Slalom: Vedran Pavlek – 36. mjesto
Veleslalom: Vedran Pavlek – bez plasmana
Superveleslalom: Vedran Pavlek – bez plasmana

Skijaško trčanje

10 km: Siniša Vukonić – 75. mjesto
15 km: Siniša Vukonić – 69. mjesto
50 km: Siniša Vukonić – 60. mjesto

Umjetničko klizanje

Tomislav Čižmešija – 28. mjesto
Željka Čižmešija – 24. mjesto

REZULTATI NASTUPA HRVATSKIH SPORTAŠA NA ZOI-ju U LILLEHAMERU:

Alpsko skijanje

Veleslalom: Vedran Pavlek – 41. mjesto
Superveleslalom: Vedran Pavlek – bez plasmana

Skijaško trčanje

10 km: Siniša Vukonić – 56. mjesto, Antonio Rački – 79. mjesto,
15 km: Siniša Vukonić – 44. mjesto, Antonio Rački – 71. mjesto
30 km: Siniša Vukonić – 44. mjesto, Antonio Rački – 62. mjesto
50 km: Antonio Rački – 52. mjesto, Siniša Vukonić – 54. mjesto

Podijeli objavu