Naslovnica POLITIKA Haag: Ministar Grubeša na sjednici Skupštine zemalja članica Rimskoga statuta

Haag: Ministar Grubeša na sjednici Skupštine zemalja članica Rimskoga statuta

Podijeli objavu

Ministar pravde BiH Josip Grubeša boravi u Nizozemskoj, u Haagu gdje sudjeluje na 17. sjednici Skupštine zemalja članica Rimskoga statuta koja je jutros svečano otvorena.

Na ovogodišnjem osmodnevnom zasjedanju bit će otvoreno niz tema vezanih za rad Međunarodnog kaznenog suda (MKS). Uz ostalo, raspravljat će se o nadležnostima MKS nad kaznenim djelom agresije, inicijativi za novi multilateralni međunarodni ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji za domaće kazneno gonjenje počinitelja najozbiljnijih međunarodnih kaznenih djela, a jedna od tema bit će i: „Podrška reparativnoj pravdi prema žrtvama u sustavu Rimskog statuta: što (još) mogu uraditi države članice?“.

Na Skupštini će biti predstavljeno i izvješće o procesuiranju seksualnih i rodno zasnovanih kaznenih djela, a najavljena je i prezentacija isječaka video dokumentarca: „Tužitelji“ koji govori o kaznenom gonjenju seksualnih prijestupnika u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji i Demokratskoj Republici Kongo.

Ove godine obilježava se 20. godišnjica Rimskoga statuta te će tim povodom Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske organizirati prigodnu proslavu, a bit će otvorena i izložba „Trauma – iscjeljenje i nada MKS-a“, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Brotnjo.info

 

 

Podijeli objavu