Naslovnica Povijest Prije 27 godina na Bilima spriječeno iskrcavanje specijalaca JNA iz Niša

Prije 27 godina na Bilima spriječeno iskrcavanje specijalaca JNA iz Niša

Pogled.ba

Podijeli objavu

Danas je jedan od najvažnijih datuma u burnoj Hrvatskoj povijesti, te njegovom opstanku na tim prostorima kroz tisućljeće, stoji u priopćenju Udruge Organizatora otpora HVO-a u Bosni i Hercegovini, koje prenosimo u cijelosti.

Na današnji dan prije 27 godina, 19.9.1991 godine tzv. JNA potpomognuta T.O-om i srpsko-crnogorskim rezervistima, krenula je na okupaciju Hercegovine u naumi spajanja s Oklopno-mehaniziranom brigadom JNA, pod zapovjedništvom generala Milojka Pantelića ka ostvarivanju plana kodnog naziva RAM, zauzimanje doline rijeke Neretve, te presijecanje Republike Hrvatske na dva dijela, od Čepikuća i Stona, te spajanje s Kninskim korpusom po zapovjedništvom ozloglašenog generala Ratka Mladića.

Zahvaljujući odluci kriznog stožera obrane Mostara, koji je donio odluku da se preduhitri namjera stavljanje grada Mostara u okruženje, te iskrcavanje Niških specijalaca na plato Bila.

Grupa dragovoljaca pod zapovjedništvom Željka Džidića-Džide, u noći s 19. na 20. rujna ulazi na plato Bila i sprječava desant Niških specijalaca, gdje otvaraju vatru na 3 transportna helikoptera marke MI 8 punih vojnika spremnih za akciju, nakon čega se helikopteri povlače.

Nakon te akcije organizirana su stalna dežurstva od dragovoljaca iz Mostara i Širokog Brijega, te stavljanje pod kontrolu bitnih kota oko samoga grada kao što su ; Planinica, Bile, Galac, Kozica, Žovnica.

Iako ograničeni materijalno-tehničkom logistikom, hrabri branitelji su uspjeli u namjeri JNA, da okruži grad Mostar, zauzme dolinu Neretve, te presijecanjem juga hrvatske na dva djela. Da se naum ostvario Mostar bi doživio sudbinu Srebrenice i Bijeljine, stoji u priopćenju Udruge Organizatora otpora HVO-a u Bosni i Hercegovini.

Podijeli objavu