Naslovnica DRUŠTVO Obilježena 25. obljetnica zločina na Stipića livadi kod Jablanice

Obilježena 25. obljetnica zločina na Stipića livadi kod Jablanice

Autor: Ivan Dugandžić

Podijeli objavu

U subotu 28. srpnja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju stradalim Hrvatima na Stipića livadi iznad Doljana, obilježena je 25. obljetnica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje su prije 25 godina mučki pobili pripadnici A BiH.

Svetu misu za poginule civile i  pripadnike HVO-a predvodio je fra Andrija Jozić, gvardijan franjevačkog samostana na Šćitu (Rama) uz koncelebraciju 14 svećenika.

Tradicionalno, kao i svake godine, general zbora Stanko Sopta je održao emotivan govor podsjetivši na ovaj zloslutni dan i na važnost HVO-a u obrani Hrvata u proteklom ratu.

Na samom događaju zapjevao je i zbor Sv. Cecilije iz Širokoga Brijega, a pokrovitelji obljetnice bili su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Uz brojne osobe iz političkoga i javnoga života, nazočili su i Ivan Del Vecchio, veleposlanik RH u BiH, Mario Karamatić i Ljilja Zovko iz hrvatskog kluba Doma naroda na razini Parlamenta BiH, premijeri HNŽ-a i ZHŽ-a, zapovjednici i generali HVO-a, te gradonačelnici, načelnici i izaslanici općina iz nekadašnje Herceg-Bosne.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Podijeli objavu