Naslovnica POLITIKA Čović i Zvizdić predali odgovore na upitnik Europske komisije

Čović i Zvizdić predali odgovore na upitnik Europske komisije

HRT.hr

Podijeli objavu

Najviši dužnosnici BiH u Sarajevu su predsjedniku EK Jean-Claude Junckeru predali odgovore na upitnik iz Bruxellesa, dostavljen još u prosincu 2016., čiji sadržaj treba poslužiti kao osnova za donošenje odluke o tome je li BiH zaslužila status kandidata za članstvo u EU-u.

U Sarajevu je i povjerenik za proširenje Johannes Hahn, dok visoka povjerenica za vanjsku politiku Federica Mogherini nije stigla zbog kašnjenja zrakoplova.

Na ceremoniji simbolične predaje kompjutorskog dokumenta, koji ima više od 20.000 stranica i sadržava ogovore na upitnik, Jean Claude Juncker je, nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH, kazao kako je ovo važan dan i za BiH ali i za Europu. “Ne mogu vam dati datum kada će BiH postati zemlja kandidat”, kazao je Juncker dodavši kako su moguća dodatna pitanja pa će se ići korak po korak, no obećao je kako će tijela EU svakako biti prijateljski nastrojena prema BiH.

Čović najavio pokretanje rješavanja graničnih pitanja

“Cilj nam je sustići susjede i biti prvi u ciklusu idućeg proširenja EU”, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Najavio je za idući tjedan pokretanje rješavanja graničnih pitanja u odnosima sa Hrvatskom i Srbijom, kada bude održan trilateralni susret na najvišoj razini. “BiH svoj europski put drži u svojim rukama”, kazao je Čović, ističući kao je jasno da brzina europskog puta ne ovisi o Bruxellesu, nego o stanju i odnosima u BiH. Ponovo je inzistirao na nužnosti izmjena izbornog zakona kako bi mišljenje Europske komisije o članstvu bilo pozitivno.

Predsjednik komisije Juncker i povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn prije BiH posjetili su Makedoniju, Albaniju, Srbiju i Crnu Goru, a kasnije tijekom dana putuju još na Kosovo te potom u Bugarsku, na zajednički sastanak sa čelnicima svih šest država regije. U nedavno objavljenoj strategiji o proširenju EU na zapadni Balkan BiH je svrstana na začelje, zajedno s Kosovom, zbog činjenice da je riječ o jedine dvije države regije koje još nemaju kandidatski status.

Podijeli objavu