Naslovnica POLITIKA Bešlić: Mostar je jedini istinski višenacionalni i višereligijski grad u BiH

Bešlić: Mostar je jedini istinski višenacionalni i višereligijski grad u BiH

Večernji List

Podijeli objavu

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je u utorak poslijepodne u prostorijama Gradske vijećnice u Mostaru predstavnike Međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog koja svoj ovogodišnji susret održava u Mostaru.

Uz riječi dobrodošlice, mostarski gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo održavanjem susreta u Mostaru, te ocijenio je kako je Mostar jedini istinski višenacionalni i višereligijski grad u Bosni i Hercegovini, koji je teško stradao u ratu te da se još uvijek obnavljaju materijalne štete, ali i međuljudski odnosi, u čemu upravo mogu puno pomoći vjerske zajednice i njihovi predstavnici.

Dodao je kako podržava projekte ekumenske i međureligijske inicijative, a jedan od njih je “Škola za dijalog”, koju organiziraju Grad Mostar i Općina Montegrotto u Italiji zajedno s predstavnicima crkava i vjerskih zajednica u Mostaru.

– To je dobar projekt i nastavit ćemo ga širiti. Za dugoročan mir važne stvari su upoznavanje drugih i drugačijih, a uz dijalog želimo izgraditi uvažavanje i povjerenje među ljudima – rekao je Bešlić.

Zaželio je da im ovaj susret i boravak u Mostaru ostanu u ugodnom sjećanju i da svi pomognu svojim radom i zalaganjem u izgradnji bolje i sigurnije budućnosti svijeta.

Fra Russel Murray, generalni animator za evangelizaciju i predsjednik Komisije zahvalio je Bešliću na prijemu, porukama i informacijama koje im je pružio te na ugodnom boravku u Mostaru.

U pratnji svog domaćina fra Ike Skoke, utemeljitelja franjevačkog centra za dijalog u Mostaru, predstavnici Međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog susreli su se i s predstavnicima Islamske zajednice i Pravoslavne crkve, a primio ih je i fra dr. Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Predstavnici Međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog istaknuli su vrlo pozitivnim, da unatoč svim iskušenjima i tri rata koji su se ovdje vodila u jednom stoljeću, cijelo vrijeme se obnavlja i vodi dijalog te izgrađuje suživot.

Podijeli objavu