Naslovnica KULTURA Predstavom o spašavanju djece, fra Didaku izrečena zahvala

Predstavom o spašavanju djece, fra Didaku izrečena zahvala

Citluk.ba

Podijeli objavu

U župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku sinoć je izvedena predstava „Fra Didak – Sebet nas i naše dice“.

Osmislivši i izvodeći ovu predstavu članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frama iz Širokog Brijega uključili su se u obilježavanje 100. obljetnice spašavanja djece od gladi, a sinoćnja izvedba u Čitluku bila je deveto prikazivanje ove predstave. Predstava je premjerno prikazana 25. listopada i do sada je, uz ostala mjesta, odigrana u Čerinu, Međugorju i Čitluku.

Zahvaljujem večeras, prije svega, našemu Franjevačkom trećem redu koji je u dogovoru sa FSR iz Širokog Brijega organizirao ovaj događaj. Rekao bih da na ovaj način možemo vidjeti da je Treći red u Čitluku vrlo aktivan – kazao je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, te pozdravio glumce amatere iz Širokog Brijega i fra Danu Karačića.

Radnja predstave odvija se za vrijeme Prvoga svjetskoga rata, kada jedan mladi i odvažni franjevac obilazi gradove, urede visokih dužnosnika, pa i samoga cara – tražeći pomoć za hercegovačku sirotinju, za seljake, kojima je i nezapamćena suša otežavala te godine rata za tuđega kralja i tuđu državu.

Za izvedbu predstave glumci iz Franjevačkog svjetovnog reda, Frame i malena dječica iz Širokog Brijega nagrađeni su dugotrajnim pljeskom, nakon kojeg je fra Dane Karačić, duhovni asistent FSR Široki Brijeg, predstavio sudionike predstave i zahvalio čitlučkom FSR na čelu s ministrom Josipom Primorcem na njihovom inzistiranju i angažmanu oko izvedbe predstave u Čitluku.

Svojim trudom željeli smo fra Didaku reći: „Fra Didače, hvala ti lijepa“. Ako naša dječica prime samo jedno zrnce onoga što je fra Didak učinio za svoju Hercegovinu, za svoj Franjevački red, svoju Crkvu i za Boga, onda će im biti sigurni koraci u budućnost… Ovdje se osjećamo kao jedna obitelj, kao jedno bratstvo. Ovo je deveti put što dajemo ovu predstavu i jako smo se ugodno osjećali ovdje sa vama. Hvala vam – poručio je fra Dane Karačić nakon završetka predstave uz zahvalu fra Miri Šegi, fra Korneliju Kordiću i ostalim svećenicima i časnim sestrama koji djeluju u župi Krista Kralja.

Posted by Događajnica on Samstag, 10. Februar 2018

Podijeli objavu