Naslovnica POLITIKA U Vladi RH večeras sastanak Plenkovića i Čovića: Rušenje presude Haškog suda...

U Vladi RH večeras sastanak Plenkovića i Čovića: Rušenje presude Haškog suda u UN-u

Podijeli objavu

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u Banskim dvorima se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem. Susret je počeo u 19 sati.

Premijer je ranije jasno poručio kako je Hrvatska pružala potporu BiH tijekom srpske agresije, kako je RH najveći zagovornih europskog puta BiH. I ranije je iz vlade stigle poruka kako će se pokušati iznači određeni pravni mehanizmi da se pokušaju osporiti dijelovi presude, najavljeni su i politički mehanizmi, a ključni je vezan uz sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Čović u HAZU: Moramo osnažiti poziciju Hrvata u BiH

“Posljednja presuda Haškog suda je zločinačka prema svakom časnom predstavniku Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskome narodu, a mi se sada prije svega moramo posvetiti našim zatvorenicima u Haagu”, istaknuo je Dragan Čović tijekom jutrošnjeg posjeta HAZU. “Ne bude li Hrvata kao konstitutivnog naroda, jasno je da je budućnost u BiH upitna i neizvjesna”, dodao je. Smatra da je potrebno mobilizirati “naš narod da svi kao jedan stanemo u zaštitu dostojanstva i vrijednosti Domovinskog rata bez obzira na ono što moramo svi priznati – da je na svim stranama bilo zločina”. Poručio je da svatko treba odgovarati za svoj zločin. Što se tiče presude, Čović smatra da je potrebno poslušati one koje razumiju međunarodno pravo i vidjeti koji su elementi na kojima treba djelovati.

IZVORHRT.hr
Podijeli objavu