Naslovnica CRNA KRONIKA Rezultati obdukcije: Praljak je popio cijanid od kojega u samo jednoj minuti...

Rezultati obdukcije: Praljak je popio cijanid od kojega u samo jednoj minuti dolazi do smrtnog ishoda

Podijeli objavu

Slobodan Praljak preminuo je nakon što je u sudnici ispio otrovni kalij-cijanid, ukazuju preliminarni rezultati autopsije.

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da je završila obdukcija tijela Slobodana Praljka, a preliminarni rezultati autopsije ukazuju na to da je Praljak uzeo kalij-cijanid uslijed čega mu je prestalo raditi srce, objavio je Dnevnik.hr.

Podsjetimo, general Slobodan Praljak u srijedu si je pred očima cijelog svijeta oduzeo život popivši otrov u haškoj sudnici nakon štu mu je potvrđena zatvorska kazna od 20 godina za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH 1993-94.

Haški sud pokrenuo je neovisnu istragu kao dopunu nizozemskoj istrazi o smrti Slobodana Praljka. Na zahtjev Haškog suda obdukciji su nazočila i dvojica hrvatskih promatrača.

Postupak je proveden u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

Cijankalij ili kalijev cijanid je sol cijanovodične kiseline, izuzetno otrovan, miriše po bademu, lako topiv u vodi. Zbog visoke toksičnosti i izuzetne reaktivnosti sa želučanom kiselinom – izaziva brzu smrt. Često je korišten kao bojni otrov, sredstvo za ubojstva, ali i za samoubojstva.

Uzrokuje vrtoglavicu, spor rad srca, niski krvni tlak, srčane napade, paralizu dišnog sustava, gubitak svijesti. Zatim nastupa srčani ili respiratorni arest — smrt. Do smrtonosnog ishoda može doći u samo jednoj minuti od trovanja visokom koncentracijom otrova.

IZVORDnevnik.hr
Podijeli objavu