Naslovnica GOSPODARSTVO Google preko Androida prikuplja podatke o lokaciji korisnika

Google preko Androida prikuplja podatke o lokaciji korisnika

Podijeli objavu

Većina smartphonea s operativnim sustavom Android prikuplja podatke o lokaciji korisnika te ih šalje Googleu, a to se događa čak i kad je usluga o lokaciji isključena.

Informativni portal Quartz je objavio kako smartphone uređaji s Androidom prikupljaju podatke o obližnjim odašiljačima te ih dijele s Googleom. Jedan odvjenik koji se bavi slučajevima vezanim za privatnost je rekao kako se radi o “izdaji” korisnika, prenosi Klix.ba.

Google je u odgovoru Quartzu tvrdio kako se spomenute informacije ne čuvaju i ne zadržavaju, kao i da će Android biti updateovan kako bi se riješio sporni slučaj.

Problem se odnosi na sve uređaje s operativnim sustavom Android kod kojih aplikacija Google Play Services radi u pozadini. Ova aplikacija je potrebna za pristup mnogim aplikacijama te je uglavnom standarno instalirana.

Quartz je ustanovio da smartphone uređaji prikupljaju adrese odašiljača, niz podataka korištenih za identifikaciju individualnih odašiljača te da ih šalje Googleu. Ovi podaci se mogu iskoristiti za određivanje lokacije korisnika uređaja.

Smartphone uređaji čine isto, čak i ako se isključe usluge o lokaciji, pa i u slučaju kad SIM kartica nije u njima. Opcija za deaktivaciju ovog procesa ne postoji.

Google je priznao kako je prikupljao adrese odašiljača u proteklih 11 mjeseci kao dodatni signal kako bi dodatno poboljšao brzinu dostavljanja poruka.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu