Naslovnica POLITIKA Zasjedala Vlada HNŽ-a: Ostvaren značajan višak sredstava u Proračunu

Zasjedala Vlada HNŽ-a: Ostvaren značajan višak sredstava u Proračunu

Podijeli objavu

Na jučerašnjoj, 62., sjednici Vlada Hercegovačko – neretvanske županije razmotrila je najznačajnija financijska dokumenta: Nacrt Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2017. godinu i Nacrt Proračuna HNŽ za 2018. godinu, te Odluku o usvajanju Dokumenta okvirnog Proračuna HNŽ za razdoblje 2018.-2020. godina.

Rasprava o tim financijskim dokumentima potvrdila je ispravnost odluka Vlade i pokazala kako se dosljednom provedbom mjera štednje i racionalnim upravljanjem javnim prihodima mogu stvoriti preduvjeti za potpuno drugačije planiranje županijskog Proračuna.

Naime, kroz spomenute mjere prvi put je ostvaren značajan višak sredstava – suficit u Proračunu Hercegovačko – neretvanske županije, tako da su se u raspravi o Izmjenama i dopunama Proračuna za ovu godinu utvrđivali način i modaliteti rasporeda viška sredstava u Proračunu za 2017. godinu.

Kada je u pitanju Nacrt Proračuna za 2018. godinu naznačeno je kako će temelj za njegovu izradu biti plan i izvršenje Proračuna za 2017. godinu, o čemu je, također, provedena sadržajna i konstruktivna rasprava.

Pozitivni financijski pokazatelji za 2017. godinu temelj su i za izradu Nacrta Proračuna za 2018. godinu, o čemu je također govoreno.

Tijekom rasprave usuglašen je Zaključak o tomu da Proračun za 2018. godinu treba sadržavati snažniju razvojnu dimenziju, te da se više sredstava planira za potporu visokoškolskim ustanovama i institucijama kulture.

Vlada je, nakon rasprave, usvojila Zaključak o tomu da ministarstva i druga tijela županijske uprave, zajedno s Ministarstvom financija, priprave konačni prijedlog Nacrta Izmjena i dopuna Proračuna za 2017. godinu i Nacrta Proračuna za 2018. godinu, kako bi oni bili usvojeni na sljedećoj sjednici.

Kroz Dokument okvirnog Proračuna za razdoblje 2018.-2020. godina, o kojem je jučer također raspravljano i koji je usuglašen, potvrđena je opredijeljenost Vlade da, nakon što je uspješno stabilizirala javne financije, napore usmjeri ka značajnijem poticanju gospodarstva i stvaranju nove vrijednosti.

Uz to, Vlada je usvojila i Zaključak o tomu kako nastavlja sudjelovanje u projektu ”Energetska učinkovitost u BiH”, a s tim ciljem utvrđena je i lista objekata javnih ustanova za koje je izrađen detaljan energetski pregled s procijenjenom ukupnom investicijom, te dana ovlast predsjedniku Vlade da potpiše Sporazum o razumijevanju, kojim će biti regulirani odnosi s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i drugim čimbenicima koji sudjeluju u implementiranju ovog projekta.

Vlada je donijela i niz odluka u vezi s tzv. tekućim poslovanjem, priopćeno je.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu