Naslovnica POLITIKA Nije usvojen zakon o MIO: Do daljnjeg neće biti isplaćivane mirovine?

Nije usvojen zakon o MIO: Do daljnjeg neće biti isplaćivane mirovine?

Podijeli objavu

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas nije razmatrao Prijedlog zakona o MIO-u po hitnoj proceduri.

Odlučujući su bili glasovi zastupnika iz reda SBB-a koji su “oborili” hitnu proceduru zakona koji je uputio njihov ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, piše Klix.ba.

Parlamentraci iz Saveza za bolju budućnost (SBB) danas su zatražili ostavku premijera Federacije BiH Fadila Novalića, negirajući bilo kakvu odgovornost SBB-a u vezi s Prijedlogom zakona o MIO-u.

Oni su istaknuli kako je stav Kluba SBB-a da predloženi zakon ne treba razmatrati po hitnom postupku, već da ide u redovitu proceduru. Naime, u redovitoj proceduri federalni parlamentarci imaju pravo djelovati amandmanski.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić danas se obratio zastupnicima, ističući da se svi koji ne podrže zakon kockaju sa sudbinom 410.000 umirovljenika, jer će doći do urušavanja mirovinskog fonda, dok novi zakon osigurava dugoročnu financijsku održivost i redovite isplate kroz riznicu.-

“Ako novopredloženi zakon ne bude usvojen, 410.000 ljudi će ostati bez primanja”, rekao je Novalić.

On je naglasio da, nakon što je zakon poslan u redovitu proceduru, više ne može biti odgovoran za isplatu mirovina te da će prvi put u mandatu iskoristiti ustavne ovlasti i isti tekst zakona o MIO-u vratiti u Parlament FBiH po hitnom postupku.

Kako kaže, redovita procedrura dovest će do financijskog kolapsa Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

 

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu