Naslovnica POLITIKA Hrvatska i Vatikan zabrinuti položajem hrvatskog naroda u BiH

Hrvatska i Vatikan zabrinuti položajem hrvatskog naroda u BiH

Podijeli objavu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

U razgovoru su istaknuti vrlo dobri i prijateljski odnosi između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Predsjednica se prisjetila svog susreta sa Svetim Ocem i ponovila poziv Papi Franji u posjet Republici Hrvatskoj izrazivši nadu da će se on moći upriličiti u skoroj budućnosti, a hrvatski narod bi posebno razveselilo ukoliko bi to bilo u kontekstu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik Parolin naglasio je ulogu Republike Hrvatske u promicanju stabilnosti i europske perspektive država svojeg jugoistočnog susjedstva. Obje strane izrazile su zabrinutost položajem hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini naglasivši potrebu za jednakošću sva tri konstitutivna naroda kako bi se osigurao ostanak Hrvata u BiH. Tu je izdvojen značaj političkih reformi i izmjene izbornog zakonodavstva.

Razgovaralo se o i značaju promicanja konstruktivnog dijaloga o ključnim društvenim pitanjima poput demografskog stanja i obrazovne reforme, gdje je uloga Katoličke crkve od posebne važnosti, priopćeno je iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.