Naslovnica CRNA KRONIKA Svi uhićeni u aferi Agrokor izlaze na slobodu: Todoriću određen istražni zatvor,...

Svi uhićeni u aferi Agrokor izlaze na slobodu: Todoriću određen istražni zatvor, a on uživa u Londonu

Podijeli objavu

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odredio je večeras, nakon ročišta koje je trajalo punih sedam sati, istražni zatvor Ivici Todoriću, dok će se ostalih 14 osumnjičenih u akciji Agrokor braniti sa slobode.

To znači da će 12 uhićenih u slučaju Agrokor, koji su u podne dovedeni na zagrebački Županijski sud, večeras biti pušteni na slobodu, dok bi se protiv Todorića, ako se ne pojavi u Hrvatskoj, mogla raspisati tjeralica.

Ljubo Pavasović Visković potvrdio je kako je odlučeno da će svi uhićeni menadžeri Agrokora na slobodu, dok je jednomjesečni istražni zatvor određen za Ivicu Todorića. Ako se ne pojavi u Hrvatskoj u roku od tri dana, za njime će biti raspisana tjeralica.

“Ako se Ivica Todorić pojavi u Hrvatskoj, on će završiti u Remetincu, a s obzirom na ovu odluku, sada će se moći raspisati i međunarodna tjeralica za njim”, rekao je.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku da će protiv svih osumnjičenika zatražiti istražni zatvor donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju.

Nakon objave odluke suda izjavu je dao i DORH.

Prodanović najavio žalbu

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da joj je drago da svi osumnjičeni izlaze na slobodu. “Mi dalje idemo raditi svoj posao”, rekla je novinarima pred sudom. Čedo Prodanović samo je kratko komentirao da će uložiti žalbu na odluku suda.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Na ispitivanju u tužiteljstvu osumnjičeni u utorak, po tvrdnjama svojih odvjetnika, nisu iznosili detaljnu obranu prvenstveno zbog izuzetno opsežnog spisa kojeg trebaju proučiti zajedno sa svojim odvjetnicima.

Galić teretio Todorića

No, Todorića je navodno teretio bivši član uprave te šef financija u Ledu i Jamnici Galić, a njegova odvjetnica novinarima je potvrdila da je istražiteljima predao dokument iz kojeg proizlazi tko je bio odgovoran za financije.

Državno odvjetništvo Todorića sumnjiči radi pribavljanja protupravne imovinske koristim, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata. Bivši čelnici kompanije, ali i suradnici iz revizorske kuće, pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Todorić je, pak, na svom blogu uhićenja nazvao političkom predstavom za javnost u kojoj je uhićeno 12 vrhunskih gospodarstvenika. Za njih je rekao da ništa nisu krivi te poručio da je isključivo na njemu odgovornost ako ona postoji, a on je siguran da je nema.

IZVORIndex.hr
Podijeli objavu