Naslovnica GOSPODARSTVO Za službenog Audija ima, za nove graničare nema: Jedna osoba čuva 30...

  Za službenog Audija ima, za nove graničare nema: Jedna osoba čuva 30 kilometara granice!

  Podijeli objavu

  Dok su predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i ministru sigurnosti Draganu Mektiću puna usta sigurnosti i borbe protiv kriminala, prva linija te obrane, odnosno Granična policija BiH već godinama muku muči s nedostatkom više od 500 policajaca.

  Trenutno je jedan graničar zadužen za čuvanje čak 30 kilometara granice! .

  Stalni manjak

  Ovi podaci itekako su poznati predsjedavatelju Zvizdiću, ali i ministru Mektiću. Zvizdiću pogotovo, jer, kako su mediji pisali prije dva mjeseca, on je bio izravno umiješan u namještanje natječaja za prijem graničara, što se, prema navodima medija, odvijalo u njegovom kabinetu.

  Iz Granične policije BiH kažu kako već duže vrijeme ne mogu odgovoriti na postavljene zadaće i izazove, jer nemaju dovoljno ljudi, te da je uistinu nužno kadrovsko popunjavanje.

  Direktor Zoran Galić za Avaz je rekao, kako prema važećem pravilniku, Graničnoj policiji nedostaje 526 policijskih službenika.

  – Zbog umirovljenja službenika manjak se povećava iz mjeseca u mjesec. Uskoro će početi školovanje VIII i VIII-1 klase kadeta, tako da će Granična policija BiH u budućnosti biti bogatija za 170 policajaca i 70 mlađih inspektora. Također, bit će objavljen i javni oglas za prijem 100 službenika u činu policajca, čime će djelomično biti riješen problem kadrovskog manjka u Graničnoj policiji BiH – kaže Galić. .

  U ovako otežanim uvjetima do izražaja dolazi organiziranje rada te se službenici raspoređuju na dijelove granice gdje se ukaže potreba.

  Unatoč odobrenju za raspisivanje natječaja za prijem novih službenika, sam proces obuke kandidata traje cijelu godinu. U međuvremenu, zaposleni ispunjavaju uvjete za mirovinu i izlaze iz službe. Prema toj računici, novi graničari uopće se ne zapošljavaju iako ih nedostaje 526, nego se raspisivanjem natječaja popunjavaju ona radna mjesta s kojih su se službenici umirovili.

  Značajni rezultati

  Koliko je granica jedne države značajna, govore podaci iz prošle godine. Unatoč deficitu, graničari su ipak postigli zavidne rezultate. Naime, državnu granicu u prošloj godini prošlo je 46.285.120 osoba, što je za deset posto više nego godinu ranije. Granična policija BiH spriječila je ulazak 2.243 stranca iz 78 zemalja, a s državne granice vraćeno je 6.885 transportnih vozila. Također, evidentirano je 3.285 nelegalnih prelazaka ili pokušaja prelaska državne granice, a za 1.451 osobom nadležna tijela su raspisala potjernice ili je bila riječ o sigurnosno zanimljivim osobama.

  Što je sve urađeno u 2016. godini

  – 477 osoba koje su potraživale bh. pravosudne institucije je uhićeno

  – 104 osobe s Interpolovih potjernica su uhićene

  – 1.433 sporna dokumenta  su otkrivena

  – 360.000 KM iznosi vrijednost oduzetih cigareta

  – 117.000 KM iznosi vrijednost oduzetog duhana .

  IZVORBrotnjo.info / Avaz.ba
  Podijeli objavu