Naslovnica GOSPODARSTVO Loše vijesti za pušače: Rujansko poskupljenje cigareta nije jedino, novo stiže za...

  Loše vijesti za pušače: Rujansko poskupljenje cigareta nije jedino, novo stiže za tri mjeseca

  Podijeli objavu

  Pojedine vrste cigareta poskupjele su od 1. rujna, što je peto dizanje cijena duhanskih proizvoda na bh. tržištu u ove godine. Kompanija Philip Morris iz Sarajeva dostavila je 25. srpnja nove cijene dviju vrsta svojih cigareta, piše Večernji list BiH.

  Riječ je o Eve Divine Slims i Eve Mystique Slims, za koje su pušači ranije izdvajali 4,50 KM, a od 1. rujna plaćaju 10 pfeninga više. Samo 3 mjeseca ranije ista kompanija podigla je cijene 19 vrsta cigareta za 10 do 20 pfeninga, a tada je cjenik naviše korigirala i Tvornica duhana Rovinj.

  Usklađivanje s EU

  Uz to, većina cigareta i duhan tradicionalno su poskupjeli početkom godine, kada dolazi do usklađivanja trošarina s EU, i to i do 35 pfeninga po kutiji.

  – Poskupljenje tijekom godine nema veze s onim koje od 1. siječnja svake godine jer je povećanje cijena cigareta stvar poslovne politike svakog proizvođača. Cigarete mogu poskupjeti kad god proizvođač želi, ali u novu cijenu mora biti ugrađena i plaćena trošarina u skladu s odlukom o posebnoj ili minimalnoj trošarini za ovu godinu – kazali su za medije iz UNO-a BiH. Kazali su da je EU minimalnu trošarinu povećao na 90 € za 1000 komada cigareta, što je 3,60 KM po kutiji. Da bi BiH dosegnula minimalnu trošarinu u zemljama EU i dalje mora povećavati trošarine.

  Najveće u regiji

  Iako su proizvođači u BiH poručili da imamo najveće trošarinsko opterećenje na cigarete u regiji, očigledno da sve zemlje bivše Jugoslavije vode agresivnu politiku povećanja trošarina kako bi dosegnule standard EU o visini minimalne trošarine od 90 eura na 1000 cigareta. Ako se izuzme Slovenija, gdje su trošarine 111 € za 1000 cigareta, najviše porezno opterećenje je u BiH, gdje iznosi 74 €, znatno više nego u Srbiji i Crnoj Gori, gdje je 54 € ili Makedoniji gdje iznosi 33 €. Neujednačenost uzrokuje krijumčarenje i potiče “crno tržište” cigareta, pri čemu “stradaju” zemlje poput BiH, gdje je dinamika trošarinskog opterećenja daleko iznad onoga što potrošači mogu platiti. Stoga su i razumljivi zahtjevi glavnih duhanskih igrača da BiH uspori tempo povećanja trošarina već s 1. siječnja 2018. kako bi došla u ravnotežu sa zemljama u okružju.

  IZVORVecernji.ba
  Podijeli objavu