Naslovnica POLITIKA Mostarsko ruglo nestaje krajem godine: Započinje rekonstrukcija Staklene banke u kojoj će...

Mostarsko ruglo nestaje krajem godine: Započinje rekonstrukcija Staklene banke u kojoj će stolovati Vlada FBiH

Podijeli objavu

Dugogodišnji problem smještaja federalnih institucija, a napose Vlade Federacije mogla bi ove godine konačno biti riješena na zadovoljavajući način čime bi se s jedne strane ispunio uvjet funkcionalnosti, a s druge otklonio problem izdvajanja visokih financijskih sredstava za najam, piše Hrvatski Medijski Servis.

Novo, privremeno rješenje biti će zgrada Energoinvesta, tvrtke koja je u većinskom vlasništvu F BiH. Prema podacima o visini cijene najma vidljivo je kako će Vlada napraviti značajne uštede u odnosu na dosadašnju cijenu koja je plaćala SDP-u BiH za smještaj u zgradi Alipašinoj ulici u Sarajevu.

Naime, umjesto 41.300 KM koliko je svaki mjesec uplaćivano SDP-u, najam u prostora u Energoinvestovoj zgradi koštat će 36 tisuća maraka mjesečno. Radi se o poslovnom prostoru ukupne površine 2.054 m˛ (dio prostora na VII katu površine 379,70 m˛, VIII kat površine 762,90 m, dio prostora na IX katu površine 527,20 m˛ i XVIII kat površine 384,20 m˛) i parking prostor s 10 mjesta.

S druge strane pitanje trajnog smještaja federalnih institucija i ministarstava koja imaju sjedište u Mostaru već se jedno vrijeme veže uz zgradu “Staklene banke” u Mostaru.

Vezano za zgradu „Staklene banke“ u Mostaru, Služba za zajedničke poslove  Federacije Bosne i Hercegovine, kao zainteresirana strana, aktivno prati žalbeni postupak koji se po žalbi Pravobraniteljstva BiH vodi pred Županijskim sudom u Mostaru, a po osnovu upisa prava vlasništva na ime prodavca zgrade, Gospodarske banke dd Mostar u likvidaciji, kod Zemljišnog odjela Općinskog suda u Mostaru.

Iz Službe navode kako se nadaju da će se u skoro vrijeme, a svakako prije isteka tekuće fiskalne godine završiti započeti postupak kupovine zgrade i odmah započeti sa postupcima na privođenju prostora namjeni, trajnom smještaju federalnih institucija sa sjedištem u Mostaru u vlastite prostorije.

Inače, ono što je do sada poznato je činjenica kako je cijena postignuta po javnom pozivu, koji je objavila „Gospodarska banka“ Mostar u likvidacijskom postupku, iznosila šest milijuna maraka. No, Staklena banka” dužnik je po carinskim garancijama tri-četiri milijuna maraka KM. To znači da bi federalnu Vladu objekt koštao oko 2 i pol milijuna maraka.

 

IZVORHMS.ba
Podijeli objavu