Naslovnica SPORT Večeras počinje Liga Hercegovine: Dobro Selo brani boje općine Čitluk

Večeras počinje Liga Hercegovine: Dobro Selo brani boje općine Čitluk

Podijeli objavu

Večeras od 20:30 sati pa do petka, negdje do pred ponoć, kultno malonogometno igralište Osnovne škole u Klancu bit će poprište slasnih malonogometnih događanja.

Tu će se igrati tradicionalni, 13. turnir općinskih malonogometnih prvaka Hercegovine za prijelazni pehar Večernjega lista, koji je bio idejni začetnik igranja ove lige. U žestoku borbu za naslov upustit će se 10 momčadi: Cerno/Crnopod/Miletina (pobjednik Lige MZ Ljubuški), Dobrkovići (Široki Brijeg), Dobro Selo (Čitluk), Donja Polat (Stolac), Dračevo (Čapljina), Gradac (Posušje), Grude Centar (Grude), Roško Polje (Tomislavgrad), Rudnik (Mostar) i Žirović (Livno).

Prvi pehar ‘uzeli’ autsajderi

Gledajući sastav sudionika, jasno je da će se na Večernjakov pehar upisati novo, deveto po redu ime pobjednika. Recimo i to da je 8 ranijih prvaka bilo iz dviju županija – Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske. Možda ove godine pobjednik bude jedna od dviju momčadi iz Hercegbosanske županije (Roško Polje ili Žirović). Ne bi to bilo nemoguće, iako ove momčadi pojedinci smatraju autsajderima. Ali, podsjetit ćemo da su na prvom turniru u Ljubuškom najveći autsajderi bili malonogometaši Broćanca pa su ipak “zgazili” favorite i odnijeli pobjedu. Taj prvi turnir imao je svoje specifičnosti (kao i svaki sljedeći). Naime, dio turnira prvi i jedini put do sada igrao se u dvorani jer je u Ljubuškom kiša “odlučila” baš tada padati. Budući da se turnir igra krajem kolovoza, pamtimo ga po vrućinama, po hladnoći ili po buri…

Sve bolje i bolje

Ali, sve turnire pamtimo i po puno lijepih stvari. Recimo, posjećenost je (uz poneku iznimku) u pravilu bila jako dobra, pa je finalne turnire ponekad vidjelo i više od 10 tisuća gledatelja. Organizatori svih turnira trudili su se nadmašiti svoje prethodnike, pa su u pravilu puno učinili na poboljšanju uvjeta, gradeći ili dograđujući tribine, presvlačeći igrališta novim asfaltom, uređujući i praveći svlačionice, ograde, parkirališta, instalirajući električnu rasvjetu itd. Sve to ostalo je domaćinima za daljnja korištenja i unapređenje budućih turnira ili često osnovnim i srednjim školama. Završni se turniri ne igraju uvijek u općinskim središtima, nego i u mjesnim zajednicama, gdje ovakvih događanja u pravilu nema ili ima jako rijetko. Sve je to razlog velike popularnosti malog nogometa u Kršnoj pokrajini, kakva ne postoji nigdje u BiH, susjedstvu, pa ni u svijetu.