Naslovnica DRUŠTVO Donji Hamzići: Hrvatski grb isklesan u kamenu na površini od 10 kvadrata

Donji Hamzići: Hrvatski grb isklesan u kamenu na površini od 10 kvadrata

Podijeli objavu

Na brdu Bovan u Donjim Hamzićima 2012. godine podignuti su križ i spomen ploča za poginule i nestale u II. svjetskom ratu i poraću, Hrvatskom proljeću te Domovinskom ratu.

U svojoj propovijedi prilikom blagoslova križa i spomenika tadašnji čerinski župnik fra Dario Dodik naglasio kako se naša vjera utvrđuje i raste te da potičemo i ohrabrujemo jedni druge u činjenju dobra.

„Poslije II. svjetskog rata  bilo je zabranjeno postavljanje bilo kakvih križeva, kipova svetaca i kršćanskih relikvija.  Tražili su se mnogi kvazi umjetnici za postavljanje simbola palim borcima u II. svjetskom ratu, a križevi su se odbacivali i gazili. Svjedoci smo tog propalog sustava gdje ti spomenici danas propadaju, a pravi simboli kršćanstva rastu i nikada ne zastarijevaju nego nam govore “Čuvaj svoj dom i sveti kršćanski hrvatski rod” – poručio je tom prigodom fra Dario.

Mještani Donjih Hamzića nastavili su održavanjem i oplemenjivanjem prostora oko spomen obilježja. Tako je postavljena rasvjeta, posađeno drveće i ukrasno grmlje, a postavljene su i klupe za sjedenje.

U proteklih nekoliko dana,  na velikoj kamenoj litici koja se nalazi ispod spomen obilježja kamenoklesari su isklesali polja za hrvatski grb čija površina površina iznosi 10 kvadrata. Nakon petodnevne izrade, posebnom bojom za kamen obojena su crvena polja. Grb se može vidjeti s regionalne ceste R425 Tromeđa – Široki Brijeg koja prolazi kroz Donje Hamziće.

Narod koji ne vodi računa o svojoj prošlosti, nema budućnosti. Sjećajući se svojih najbližih i čuvajući uspomenu na njih kao trajnu zahvalu za slobodu koju nisu dočekali, ali su je uvelike pripremili za nas, šaljemo poruku da smo tu bili i bit ćemo unatoč svim nedaćama.

Brotnjo.info

Podijeli objavu