Naslovnica POLITIKA Zakon o građevinskom zemljištu skinut s Dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma

Zakon o građevinskom zemljištu skinut s Dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma

Podijeli objavu

Danas i sutra u Sarajevu se održava 35. redovita sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Iako su zastupnici trebali raspravljati i o Prijedlogu Zakona o građevinskom zemljištu u Federaciji BiH, on je većinom ruku (Bošnjačkih zastupnika) skinut s dnevnog reda.

Prema spomenutom Prijedlogu građevinsko zemljište koje je u zemljišnoj knjizi evidentirano kao društveno, državno vlasništvo, općenarodna imovina ili erar bez upisanog prava korištenja druge osobe, ako po sili zakona nije postalo vlasništvo druge osobe, nakon stupanja na snagu ovog zakona upisat će se kao vlasništvo općine, (nadalje: jedinice lokalne samouprave) na čijem se područu nalazi, sukladno odredbama Zakona o stvarnim pravima (“SluZbene novine Federacije BiH”, br. 66/1 3 i 100/13), ukoliko posebnim zakonom nije drugače uređeno.

Iako se nakon Zastupničkog doma ovaj Zakon trebao naći na potvrđivanju pred izaslanicima u Domu naroda na sjednici koju je zakazao predsjedatelj Tomislav Martinović za četvrtak 28. srpnja 2022. godine, od toga vjerojatno neće biti ništa.

Ove prijeko potrebne izmjene zakonskog rješenja o građevinskom zemljištu, bi značile otvaranje mogućnosti za snažniji investicijski ciklus na lokalnim razinama vlasti koje bi tada imale odriješene ruke ponuditi zemljište investitorima s dobrim poslovnim idejama u sklopu velikoga broja poslovnih zona koje već funkcioniraju ili koje tek nastaju.

Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, nedavno je za Večernji list kazao kako već osmu godinu zaredom nisu mogli investitorima dodjeljivati građevinsko zemljište gdje bi se gradili novi objekti i zapošljavali ljudi. Sve je to prouzročeno situacijom u kojoj je donesen Zakon o stvarnim pravima, dok je u isto vrijeme na snazi ostao “stari” Zakon o građevinskom zemljištu.

Brotnjo.info

Podijeli objavu