Naslovnica DRUŠTVO Padaju rekordi u Hrvatskoj: Pun rezervoar goriva uskoro 100€

Padaju rekordi u Hrvatskoj: Pun rezervoar goriva uskoro 100€

Podijeli objavu

Novi udar na džepove građana. Idući tjedan slijedi rekordan, šokantan rast cijena goriva. Pun spremnik u prosjeku će stajati gotovo sto eura. Vozači šokirani, udruženja prijevoznika i ribara poručuju da je to početak njihovog kraja, a premijer najavljuje nove intervencije.

Stiže rekordno poskupljenje. Eurodizel poskupljuje za 83 lipe, benzin za 70. Pun spremnik dizela od 50 litara sa 650 kuna otići će na oko 700 kuna, a tank benzina koji je sada 700, skače na okruglih sto eura.

Građani su šokirani – ovo će biti ogroman udar na standard.

“S ovim primanjima, manje će se voziti. Ja sam prešao na skuter, a poslije toga ide bicikl”, kaže Danko. “Hoće li biti izdržljivo? Neće. A tko zna kako će se još nastaviti”, napominje David.

Dobrih vijesti nema ni za poljoprivrednike i ribare. Plavi dizel s poskupljenjem od 84 lipe prijeći će granicu od 10 kuna.

“Što ste jeli ribu jeli ste, što ste vozili, vozili ste se. Što ste živjeli živjeli ste…”, poručuje ribar. Za njih je ovo, kažu, početak kraja.

“Ja moram otvoreno reći da s tim najnovijim poskupljenjem agrosustav u cjelini, poljoprivreda i ribarstvo će jednostavno doći u situaciju da se matematički neće moći održati. Mi smo mislim vrlo blizu da se priključimo kolegama s druge strane Jadrana koji već sedam dana prosvjeduju na brodicama i ulicama Rima”, poručuje ribar Petar Baranović.

Iz Udruge javnolinijskih prijevoznika smatraju da je u ovim trenucima, pogotovo za ruralne dijelove zemlje, javni prijevoz jedino rješenje.

“Po cijeloj Hrvatskoj treba pod hitno osigurati javni prijevoz po javnoj usluzi.To znači da država pokriva razliku između prihoda i rashoda, to je jedini način da se ljudima osigura prijevoz”, poručuje Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge javnolinijskih prijevoznika

Njemačka je primjerice uvela jedinstvene cijene javnog prijevoza od 8 eura. Vlada je dvaput ove godine intervenirala zamrzavanjem cijena, prvo u veljači onda i ožujku. Benzin je fiksiran na 12 i pol kuna, eurodizel na 12,19, a plavi dizel na 8 kuna.Tri mjeseca poslije, bez zamrzavanja i uz mjere smanjenje trošarina i marža, tank goriva skuplji je za više od sto kuna.

Dnevnik.hr

Podijeli objavu